Sora mai mica a BVB, Bursa Electronica Rasdaq, a devenit o mina de aur pentru jucatorii de pe piata de capital. Citeva societati listate aici au avut de la inceputul acestui an randamente intre 50 si 140%.
Odata cu trecerea mai multor societati listate pe Bursa Electronica Rasdaq pe platforma de tranzactionare ARENA a Bursei de Valori Bucuresti a avut loc si o modificare interesanta in formarea pretului actiunilor la aceste firme. S-a trecut astfel de la metoda de negociere de vinzare a actiunilor la metoda licitatiei. Acest aspect este deosebit de important in vederea unficarii in aceasta toamna a celor doua burse.

Ce companii i-a imbogatit pe jucatori

Statistica Bursei Electronice Rasdaq ne arata ca pina ieri (20 iulie) cele mai mari randamente le-au adus jucatorilor actiunile firmele Cemacon Salaj (o societate care produce materiale de constructii) cu un randament de 140%, Ardaf Cluj-Napoca (societate de asigurari cu o majorare de 119%), Athenée Palace – cu 106% si lista continua, ultima fiind in acest top Neferal Roman cu un randament de 50%. Majorarile prezentate sint foarte mari, firmele respective intrecind foarte multe societati listate la BVB. De fapt, specialistii pietei de capital sustin ca la Ardaf majorarea era de asteptat deoarece, potrivit datelor financiare facute publice de companie, acesta a inregistrat o crestere a primelor de asigurari in 2005 fata de 2004 de 175%. Se pare ca nu degeaba omul de afaceri Ovidiu Tender, actionarul majoritar al companiei, sustine ca Ardaf este bijuteria firmelor sale. Iar daca se va lua masura vinderii pachetului majoritar catre o firma straina de asigurari, vom asista mai mult ca sigur la o noua crestere a actiunilor Ardaf. „Pe piata asigurarilor au fost citeva achizitii interesante, fapt care a atras atentia jucatorilor si catre alte firme de asigurari. Iar una dintre acestea este Ardaf”, sustine Laurentiu Popescu, consultant la SSIF Ieba Trust.

Citeste si:  Un sfert din Bursa navigheaza pe Internet

Rasdaq – o mina de aur

Unificarea Bursei de Valori Bucuresti cu Bursa Electronica Rasdaq preconizata pentru toamna acestui an va face ca multe dintre firmele listate in prezent pe Rasdaq sa devina adevarate vedete in noul ring bursier. Potrivit lui Razvan Pasol, directorul SSIF Intecapital Invest, multe dintre societatile listate pe Rasdaq pot oferi in viitor cistiguri importante jucatorilor de pe piata de capital. „Pe Rasdaq, din cauza lipsei de informare, multe actiuni sint subevaluate. La aceste firme, indicatorul profit pe actiune este foarte mic. Iar jucatorii care au timp sa sape pentru a descoperi astfel de societati cind dau peste o firma rentabila cumpara actiuni”, zice Razvan Pasol. Aceasta este una dintre explicatiile oferite de specialistii pietei de capital. Pentru multi investitori la bursa, Rasdaq este o mina de aur, asta pentru ca investitia poate fi rentabila intr-un timp foarte scurt. Numai ca este nevoie de multa rabdare si multa analiza economica •

Citeste si:  Un SIF nu mai poate avea actiuni la un alt SIF

Unificarea burselor, la toamna

Unificarea Bursei de Valori Bucuresti cu Bursa Electonica Rasdaq preconizata pentru toamna acestui an va face ca multe dintre firmele listate in prezent pe Rasdaq sa devina adevarate vedete in noul ring bursier. De aceea, pentru cei interesati sa cistige bani este bine sa fie cu ochii atintiti si catre companiile listate pe Rasdaq.