Ministerul Comunicatiilor (MCTI) va selecta consultanti internationali pentru procesele de finalizare a privatizarii RomTelecom, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si Posta Romana.
Operatorul de telefonie fixa si servicii de comunicatii RomTelecom, la care statul detine 45,99% din actiuni, va fi listat la Bursa “cel tarziu la finalul lui 2006”, spune seful MCTI, Zsolt Nagy. Vanzarea diviziei de telefonie mobila CosmoRom, care de mai multi ani atarna greu in bilantul afacerilor RomTelecom, a deschis practic drumul operatorului spre listarea pe Bursa.
RomTelecom a avut in primul trimestru al 2005 incasari 225,7 milioane de euro, in crestere cu 12,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si a inregistrat un profit net de 46,1 milioane de euro, cu 356,4% mai mare decat in 2004. Rata profitului net inregistrat de companie a crescut de la 5% in primul trimestru al anului trecut la 20,4% in intervalul similar din anul curent.
In acelasi timp, RomTelecom si-a platit o parte din datorii, care au scazut de la 105,7 milioane la sfarsitul anului trecut, la 84,8 milioane de euro. Numarul de linii fixe de telefonie operate de RomTelecom a scazut in primul trimestru cu 1,1%. Programul de restructurare derulat in ultimii ani la RomTelecom de actionarul majoritar a avut ca efect diminuarea numarului de angajati la 15.447 de persoane la finele lunii martie. Actionarul majoritar al RomTelecom este OTE, cu 54,01% din actiuni.
Pana la sfarsitul lui 2006 se va incheia si procesul de privatizare al SNR, a mai adaugat seful MCTI. Societatea Nationala de Radiocomunicatii estimeaza pentru 2005 o crestere cu 20-25% a veniturilor totale, la peste 75 milioane de euro, precum si un profit net de aproape 10 milioane de euro. Anul trecut, SNR a avut afaceri de 60 de milioane de euro, iar compania are in portofoliu aproape 600 de clienti. Activitatea conducerii SN Radiocomunicatii (SNR) trece in prezent printr-un proces de evaluare, condus de o firma specializata si, in functie de rezultate, Consiliul de Administratie (CA) va decide mentinerea sau inlocuirea celor patru directori executivi.
In cazul Postei, procedurile de privatizare s-ar putea intinde pana in 2008. O parte din actiunile companiei vor fi listate de asemenea la Bursa, insa MCTI nu a precizat daca acest lucru se va intampla tot in 2006. Privatizarea Postei Romane va presupune si reducerea numarului de personal, a recunoscut seful MCTI, insa acest proces se va derula pe baza strategiei care va fi propusa de catre consultant.
Consultantii care vor urmari aceste procese vor fi firme internationale specializate in domeniu, spun oficialii MCTI. Nu trebuie uitat nici faptul ca aproape 30% din titlurile RomTelecom si 25% din cele ale Postei Romane sunt alocate pentru constituirea fondului destinat despagubirii proprietarilor de imobile nationalizate.