Presedintele Traian Basescu si-a reluat ieri seria de consultari cu partidele parlamentare, desi PSD in tandem cu PRM au anuntat ca nu merg. Practic, programul presedintelui nu s-a schimbat – exact orele pe care le anuntase initial pentru consultari au ramas valabile.
Discutiile, asa cum fusesera anuntate de Palatul Cotroceni, au ramas si ele cele anuntate de la bun inceput – Parlamentul unicameral si integrarea in Uniunea Europeana.
Dezbaterea privind Parlamentul unicameral pare sa fie inactuala, cata vreme nu exista suficienti sustinatori ai ideii. In afara de PD, care sustine initiativele presedintelui, si de Partidul Conservator, care actioneaza in functie de calcule politice, celelalte formatiuni s-au declarat impotriva ideii.
PSD reluase initiativa unicameralismului, desi au mai existat de-a lungul timpului astfel de proiecte, dar nu s-a grabit sa o sustina si la Cotroceni. Tot PSD este partidul care ii ceruse insistent in ultima vreme presedintelui sa intervina, mediind, conflictul dintre partidele parlamentare.
Integrarea europeana este privita, in aceste discutii, din doua perspective – cea de lobby parlamentar, precum si urgentarea adoptarii unora dintre legile de care Romania are nevoie pentru un raport de tara pozitiv din punctul de vedere al aquis-ului comunitar.
Miza reala a acestor dezbateri trebuie si ea privita din doua perspective. In primul rand, avem de-a face cu pozitionarea partidelor in relatia cu principalul actor politic al tarii – presedintele Romaniei. Astfel, se poate observa ca este evidenta intentia PSD si a PRM de a-l izola pe presedintele Basescu si de a-i minimaliza atributiile.
De cealalta parte, este la fel de evident ca, in privinta proiectelor politice – cum este Parlamentul unicameral – nu exista coeziune in interiorul Aliantei DA.
Practic, unicameralismul si votul uninominal se adauga la lista deja lunga a punctelor de vedere diferite ale celor doi parteneri de guvernare.
De asemenea, discutiile de la Cotroceni consacra si relatia dintre partidele mici si guvernanti. UDMR si PC se folosesc de aceste consultari pentru a-si promova propriile proiecte, care nu ar avea sustinere in Parlament decat in cazul in care ar fi incluse intr-un cadru de negociere mai larg.
PRM isi justifica intelegerea cu PSD
Liderul grupului PRM de la Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a declarat ieri ca decizia de a refuza consultarile de la Cotroceni nu a fost rezultatul unei intelegeri cu PSD “dar e bine ca s-a facut in bloc, pentru a arata ca Opozitia reprezinta o forta si are o actiune coerenta”. El a explicat ca in masura in care PSD abordeaza corect anumite probleme si eventual isi asuma si greselile trecutei guvernari, o sa fie puncte de vedere pe care cele doua partide o sa le abordeze intr-un mod similar. El a negat ca PSD si PRM ar avea drept obiectiv comun izolarea lui Traian Basescu, asa cum propunea PRM in comunicatul prin care anunta refuzul consultarilor. “La ora actuala, izolarea lui Basescu nu e obiectivul nici unui partid, pentru ca el se autoizoleaza singur prin procedurile sale”. Bolcas a anuntat ca un exemplu al intelegerii dintre PSD si PRM pe problemele serioase ale natiunii ar putea fi motiunea simpla referitoare la soarta pensionarilor pe care o vor sustine impreuna la Camera Deputatilor si care va ajunge in plen la inceputul saptamanii viitoare. (C.S.)
Social-democratii se jura ca nu pun contre
Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romanei cu UE in timpul guvernarii Nastase a declarat ieri ca euroobservatorii PSD sunt singurii care au plecat la Parlamentul European cu un mandat expres din partea partidului. Puscas a declarat ca PSD se va bate pentru mentinerea datei de 1 ianuarie 2007
ca data de aderare a Romaniei si ca va face lobby printre socialistii europeni sa sprijine Romania in procesul de ratificare a Tratatului de Aderare. Puscas a negat acuzatiile lui Traian Basescu conform carora PSD incearca sa convinga Partidul Socialistilor Europeni si institutiile comunitare sa militeze pentru amanarea integrarii europene. “Suntem absolut oripilati de asemenea batalii de tip razboi rece. Nu avem nevoie de asemenea atitudine” a declarat Puscas vizavi de ultimele acuzatii aduse PSD. Cu toate aceste declaratii linistitoare asupra intentiilor PSD, exista voci in partid cu opinii sensibil diferite. Duminica, Adrian Severin a anuntat ca exista posibilitatea ca socialistii europeni sa-si schimbe atitudinea referitoare la sustinerea integrarii Romaniei la termen. Mai mult, Severin a declarat chiar ca tocmai atitudinea Puterii fata de PSD ar putea fi cauza acestei schimbari.
Autor: Eliza Olteanu, Clement Sava