Templus Advertising, in parteneriat Patronatul Judetean IMM Suceava si cu Agentia Nationala pentru IMM, a organizat in judetul Suceava, seminarul cu tema Legislatie, solutii de finantare, produse si servicii pentru IMM-uri. Principalul scop al evenimentului a fost acela de a aduce în atentia institutiilor financiar bancare si de stat problemele legate de finantarea intreprinderilor mici si mijlocii din zona dar si solutiile reale de acces la fondurile de investitii, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

In cadrul discutiilor au fost prezentate solutiile de atragere a fondurilor europene, dar si modalitati de implicare a IMM-urilor în proiecte de dezvoltare locala. De asemenea, institutiile bancare si de asigurari si-au aratat interesul fata de dorintele micilor întreprinzatori prezentând instrumente specifice. Nu în ultimul rând, seminarul a reunit companii din domeniul IT&C ale caror servicii au devenit indispensabile în activitatea curenta a fiecarei firme.

Domeniile viabile de atragere a fondurilor UE si proiectele de dezvoltare locala în care IMM-urile se pot implica au fost principalele puncte atinse in prezentarea sustinta de catre directorul Departamentului Integrare Europeana din Consiliul Judetean Suceava, Catalin Nechifor. Acesta a atras atentia asupra slabei dezvoltari din zona, mentionând însa ca acest lucru se poate transforma într-un avantaj datorita potentialului de investitii.

“Regiunea NE este cea mai saraca din Europa, alaturi de judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Neamt si Bacau, cu toate ca Suceava este al doilea judet ca marime din tara. Avem o serie de probleme, dar si avantaje care ne caracterizeaza ca un judet benefic pentru afaceri”, a declarat Catalin Nechifor.
Acesta a adus în discutie si dificultatile pe care IMM-urile le au în întocmirea proiectelor pentru programul Phare si este de parere ca acestea trebuie sa faca un efort în îndeplinirea conditiilor impuse pentru ca astfel de fonduri sunt necesare.

Vorbind despre domeniile cu potential ale zonei, Catalin Nechifor a precizat ca Suceava are o serie de ramuri industriale foarte bine puse la punct, cu potential pentru dezvoltare. “Avem un turism care poate fi dus la un nivel mult mai mare fiindca potential exista, dar este insuficient exploatat. Avem de asemenea un potential în bio-agricultura aproape fabulos pentru ceea ce înseamna piata europeana. O buna parte din produsele biologice consumate pe piata europeana pot fi produse în Suceava”, a mentionat directorul Departamentului Integrare Europeana.

El a adus în discutie si potentialul uman important al zonei, Universitatea Stefan cel Mare fiind mentionata ca un loc important de creare al resurselor umane. Cu acest prilej Catalin Nechifor a atras atentia asupra masurilor ce trebuie luate pentru stoparea exodului de forta de munca spre alte zone.

În ceea ce priveste domeniile cu potential din judetul Suceava care pot atrage o parte din cele 33 de miliarde puse la dispozitia Uniunii Europene pe perioada 2007-2013, Catalin Nechifor a mentionat pe cel al cercetarii, dezvoltarii si inovarii dar si al agriculturii si protectiei mediului. Micii întreprinzatori nu trebuie sa se bazeze doar pe fondurile externe. Acestia pot de asemenea sa devina contractori într-o serie de proiecte de investitii pe plan local ce au fost prezentate. Un exemplu în acest sens dat de Catalin Nechifor este Consiliul Judetean Suceava care implementeaza un proiect transfrontalier cu regiunea Cernauti.

“Acest proiect va avea nevoie de servicii de transport, de servicii de consultanta, de restaurant, hotel, training etc. Sunt bani europeni, pe care IMM-urile din Suceava, prin intermediul institutiilor publice care le gestioneaza îi pot castiga prestând servicii de calitate, la standardele pe care UE le care pentru fiecare proiect. Este o sansa pe care nu trebuie sa o ratam”, a declarat Catalin Nechifor.

In finalul expunerii avute, directorul Departamentului Integrare Europeana Suceava a lansat o oferta IMM-urilor din zona de a participa la proiectele de dezvoltare a infrastructurii locale care include reabilitarea celor 1.000 de km drumuri judetene.

Informatii legate de programele nationale de finantare ale Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperative (ANIMMC), au fost oferite de reprezentantul Oficiului teritorial al institutiei din judetul Suceava, Sebastian Paduraru. “Aceste programe nu au nicio legatura cu fondurile structurale, ele fiind doar programe de finantare care reprezinta 0,2% din PIB si sunt accesate doar prin depunere de dosar”, a mentionat Sebastian Paduraru. Ele sunt în numar de 13 si se adreseaza femeilor, firmelor care doresc sa se instruiasca, sa-si dezvolte activitatea de export, precum si firmelor care doresc sa participe la târguri interne si internationale.

Dupa cum a explicat reprezentantul ANIMMC în teritoriu, pentru aceste 13 programe IMM-urile nu trebuie sa faca niciun proiect, ci sa acceseze fondurile doar prin depunerea unui dosar de solicitare a finantarii. Criteriul de alegere a solicitarilor este cel al indeplinirii conditiilor de eligibilitate de pe www.animmc.ro.

In spijinul dezvoltarii activitatilor IMM-urilor, Viorel Dutuc, supervizor front office corporate în cadrul Bancii Comerciale Române (BCR), a prezentat instrumentele bancare puse la dispozitia persoanelor juridice. Acestea includ credite si scrisori bancare, carduri, instrumente de plata si de economisire, alte servicii.

In cazul creditelor pe termen scurt banca ofera linii de creditare pentru finantarea si refinantarea stocurilor si cheltuielilor, pentru produse cu ciclu lung de fabricatie, pentru instrumente de plata, factoring, facilitati de cont în lei, descoperire de cont, pentru achitarea obligatiilor bugetare, operatiuni de scontare, precum si alte servicii.

Creditele pe termen mediu si lung pe care le ofera BCR se acorda pentru echipamente, pentru investitii financiare, pentru activitatea de leasing si ipotecara, pentru operatiuni forfetare în valuta, facilitatea de credit multiprodus si multivaluta, precum si pentru promotorii imobiliari.

“Pentru a veni în sprijinul IMM-urilor BCR ofera scrisori bancare care sunt structurate în scrisori de garantie, care ofera un confort firmelor în relatiile contractuale, scrisori de bonitate, foarte utile în cazul licitatiilor, scrisori de confort prin care banca înstiinteaza un partener de afaceri sau o institutie de cofinantare ca suntem de acord sa sustinem un proiect, dar si scrisori de intentie prin care banca ofera o oarecare flexibilitate în contractari”, a explicat Viorel Dutuc demonstrând astfel intentia bancii de a sustine agentii economici pe care îi are drept clienti.

De asemenea, pentru segmentul IMM, banca a lansat sase carduri. Este vorba de Eurocard Business-card de debit embosat, în lei si euro, BCR Eurocard Business-card de credit embosat emis în USD, Visa Business-card de debit embosat emis în USD, Visa Business Electron-card de debit si credit emis în moneda RON.

Nu în ultimul rând, pentru o informare mai buna asupra modalitatilor de accesare a fondurilor UE puse la dispozitia tarii noastre BCR asigura consultanta în întocmirea dosarelor si de asemenea, asigura cofinantarea acolo unde este cazul precum si parteneriatul public-privat.

Ca serviciu venit în sprijinul dezvoltarii micilor întreprinzatori, Romtelecom a prezentat pachetele de servicii special concepute pentru segmentul IMM. Astfel, dupa cum a precizat Catalin Petrea, reprezentantul departamentului de vânzari al Romtelecom, IMM-urile pot alege din pachetul de telecomunicatii BizPacks varianta optima care pleaca de la varianta 1536 kbps download viteza de transfer si 500 de minute incluse în reteaua nationala si ajunge la 4096kbps viteza de transfer si 4.000 de minute incluse în reteaua de telefonie. Si pentru convorbirile fix-mobil, Romtelecom pune la dispozitie serviciul Biz FixMobil ce ofera de la 100 la 2.000 de minute incluse.

Nevoia de siguranta a afacerilor în cazul incidentelor nedorite a fost subliniata de catre directorul Generali Asigurari – Agentia Suceava, Mihaela Irimie. Societatea ofera IMM-urilor servicii de asigurare împotriva daunelor materiale, a utilajelor, ehipamentelor si mobilierului precum si a mijloacelor circulante.

De asemenea, intreprinzatorii se pot asigura riscuri mult mai detaliate cum ar fi tâlharia, furtul prin efractie, actele de vandalism sau evenimentele socio-politice. Un alt tip de asigurare prezentat este cel pentru angajati. Mai exact acestia pot fi asigurati pentru accidente, boli profesionale. Pachetul are si o componenta pentru economisire.

Oferta Bank Leumi pentru IMM-uri a fost prezentata de Artur Braileanu, director corporate & SME directorate al bancii. Aceasta include creditul Permanent cu o valoare maxima de 35.000 de lei la o dobânda de 12 % la care se adauga comisioanele. De asemenea banca ofera creditul Viitor pe o perioada maxima de 60 de luni la o dobânda de 10%, 8% si 9% pentru creditele în lei, euro respectiv dolari.

Valoarea maxima a creditului acordat este de 50.000 de lei. Nu în ultimul rând pentru societatile nou infiintate, banca ofera creditul “Complex” care îmbina facilitati de credit în sistem revolving cu facilitati de credit pe termen mediu si lung. Linia de credit este de maximum 10.000 EUR (echivalentul în lei) pe o perioada de 12 luni.

Deschiderea Casei de Economii si Consemnatiuni pentru IMM a fost adusa la cunostinta de directorul sucursalei Suceava, Carolina Rimbu. “Prin surse BERD, CEC-ul poate credita investitiile IMM-urilor, oferind capital de lucru si credite pentru stocuri. Creditele pentru investitii se acorda pentru o perioada de 5 ani, cele pentru stocuri se dau pentru o perioada de un an, dar cu posibilitatea de prelungire a termenului”, a declarat Carolina Rimbu.

Pentru a beneficia de un credit BERD, firma trebuie sa fie client nou al CEC iar printre criteriile de eligibilitate se numara numarul maxim de angajati care nu trebuie sa depaseasca 100. De asemenea, majoritatea capitalului si controlului trebuie sa fie detinute de sectorul privat iar cifra de afaceri anuala sa se situeze pâna în sapte milioane de euro. “Perioada de creditare este de maximum 60 de luni, cu o perioada de gratie de 3-6 luni dobanda fiind calculata pe baza de eurobor, plus acea marja de risc. De mentionat ca se accepta orice fel de garantii”, a precizat Carolina Rimbu.

Principalele programe operationale prin care IMM-urile pot obtine finantari au fost explicate de catre reprezentantul Agentiei de Dezvoltare Regionala NE, Vasile Asandei. Primul dintre ele, Programul Operational de Competitivitate, este gestionat de Ministerul Economiei si Comertului, iar organismul intermediar prin care vor lucra firmele este ANIMMC, care are un oficiu teritorial la Iasi. Start-up-urile si microîntreprinderile pot apela la Programul Operational Regional.

“Acesta contine o axa principala de sprijinire a intreprinzatorilor, unde pot fi eligibile microîntreprinderile, sumele pe care le pot primi nu pot depasi 200.000 de euro, iar valoarea totala a proiectului nu poate depasi 500.000 de euro. În momentul în care se vor sti toate detaliile, vom initia un program de informare a intreprinzatorilor”, a precizat Vasile Asandei. Acesta a vorbit si despre zonele de interes cu potential de dezvoltare din judetul Suceava.

“Pentru aceasta zona se preteaza foarte bine si Axa 2 din Programul de Dezvoltare Regionala, care se refera la dezvoltarea turismului. Prin aceasta Axa, sunt fonduri care se adreseaza administratiei locale si întreprinzatorilor care se implica în dezvoltarea acestui domeniu, prin dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism”, a declarat Vasile Asandei. Prin Programul de Competitivitate, pentru firmele mici si pentru cele mari, valoarea sumelor rambursabile poate ajunge pâna la 5 milioane de euro, pentru 2007 fiind programati 80 de milioane de euro. La aceasta se adauga fondurile guvernamentale care sunt derulate de ANIMMC, în valoare de 10 milioane de euro si care au fost alocate regiunii NE pentru dezvoltare, fiind finantate 90 de proiecte.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), prin inspectorul financiar bancar Frasina Apavaloaie a prezentat noi produse de garantare si extindere a colaborarii cu toate bancile si institutiile de stat care finanteaza sectorul IMM. Mai exact institutia are în vedere dezvoltarea de parteneriate cu camerele teritoriale de comert si industrie, CNIPMMR si asociatiile de ramura precum si înfiintarea de reprezentante teritoriale în fiecare judet.

In ceea ce priveste oferta de finantari pe termen mediu si lung aceasta include creditele pentru investitii în completarea surselor proprii. pentru realizarea de noi capacitati de productie, precum si dezvoltarea celor existente, prin constructia, reabilitarea, consolidarea, extinderea imobilelor cu destinatie industriala si comerciala. “De asemenea, se acorda credite pentru modernizarea si/sau retehnologizarea capacitatilor de productie, a utilajelor, masinilor, instalatiilor, cladirilor si constructiilor existente”, a declarat Frasina Apavaloaie.

Seminariile “Solutii de finantare, produse si servicii pentru IMM-uri” organizate de Templus Advertising vin în întâmpinarea mediului de afaceri reprezentat de întreprinderile mici si mijlocii prin facilitarea intalnirilor directe atât cu reprezentantii administratiei locale, cat si cu persoane cu functii de decizie din cadrul bancilor si a altor institutii implicate în activitatea financiar bancara ce dezvolta programe dedicate sectorului IMM. De asemenea, în cadrul seminariilor sunt atrase companii din domenii conexe, cum ar fi cel IT&C, ale caror solutii si aplicatii pot conduce la o mai buna desfasurare a activitatilor desfasurate de micii întreprinzatori.

Anul acesta se desfasoara 18 astfel de evenimente in centre economice importante din tara: Targu Mures, Suceava, Iasi, Ploiesti, Constanta, Brasov, Sfantu Gheorghe, Timisoara, Alba Iulia, Sibiu, Craiova, Pitesti, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Cluj, Oradea si Bucuresti.