Romanii cred mai degraba ce spun profesorii, preotii sau jurnalistii decit ce declara politicienii, arata cel mai recent studiu dat publicitatii de GfK. Comparativ cu celelalte tari europene, romanii cred cel mai putin in politie. Profesorii, cadrele militare, clericii, doctorii si jurnalistii sint categoriile profesionale care le inspira romanilor cea mai mare incredere, conform unui studiu dat publicitatii de GfK. Categorie profesionala prost platita in Romania, invatatorii si profesorii au macar consolarea unei reputatii solide, de vreme ce 90% dintre romani i-au plasat pe primul loc in topul increderii, inaintea Armatei (85%) si a clerului (84%). Urmeaza doctorii, in care romanii au incredere in proportie de 82% si jurnalistii, la spusele carora 69% dintre subiecti isi apleaca urechea.

Preotii capata credit

Fata de anii precedenti, cadrele didactice si clerul au inregistrat cea mai mare crestere a creditului de care se bucura in ochii populatiei: 5% pentru profesori si 7% pentru oamenii Bisericii. Romania este atipica prin faptul ca jurnalistii sint cotati cu cea mai mare incredere, prin comparatie cu media tuturor statelor incluse in cercetarea GfK (38%) si prin prezenta in primele rinduri a reprezentantilor clerului, cotati in medie cu 64%.

Citeste si:  Leasingul va trece pe second-hand

Politicienii, o marfa care nu se mai cauta

In partea opusa a clasamentului romanesc, conduc, fara nici o modificare fata de anii trecuti, politicienii. Nici innoirea listelor electorale, nici mesajele anticoruptie si nici alegerile nu au adus oamenilor politici nici macar un singur procent in plus fata de anul 2004: numai 18% dintre subiecti declara ca au incredere in acestia.

Urmatorii clasati sint directorii de companii, dar la o distanta semnificativa: ei au convins doar 47% dintre romani ca merita increderea lor. Urmeaza politistii, cu doar 48% incredere. In schimb, breasla avocatilor se afla in crestere: fata de anul trecut, acestia au mai cistigat 3%, fiind gasiti demni de incredere de 57%. Daca in privinta politicienilor si a managerilor Romania se situeaza in trendul general, prezenta oamenilor legii in partea de jos a clasamentului este o exceptie, acestia fiind pe ultimul loc in Europa. Studiul GfK a fost efectuat pe 18 state europene, plus SUA, in perioada martie-mai 2005.

Citeste si:  Nagy vrea facilitati pentru reinvestirea profitului