La finalul unei zile halucinante, in care a refuzat sa faca vreun comentariu pe tema anuntatei sale demisii “irevocabile”, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu-si mai paraseste biroul din Palatul Victoria.
Premierul Tariceanu s-a decis: nu mai demisioneaza, ci isi asuma iar raspunderea in Parlament, de data aceasta pe o declaratie politica pe tema reconstructiei tarii dupa inundatii si eforturile pentru integrarea europeana. In locul anuntatei intentii de a demisiona, dupa intoarcerea de la Bruxelles, Tariceanu a iesit ieri, dupa o zi tensionata, cu consultari cu presedintele si apoi cu liderii din Alianta, cu un discurs pompos in care criza inundatiilor minimalizata anterior de presedinte ocupa locul central. “Natura dezlantuita a lovit fara precedent poporul si asa greu incercat de jocul politicienilor. Nu este momentul abandonului. Un conducator curajos nu isi abandoneaza poporul la greu. Intre a fi consecvent si a demisiona sau a conduce eforturile de refacere a tarii am ales solutia care si moral, si patriotic a trebuit sa fie aleasa”, s-a justificat Tariceanu. Mai mult, el a insistat asupra actului de curaj necesar pentru a lua aceasta decizie. “O lasitate ar fi fost sa demisionez acum. Sa arunce cu piatra in mine pentru aceasta decizie acela care ar fi facut altfel in aceste momente”, a bravat Tariceanu.

Premierul si-a legat decizia si de declaratiile facute luni de Ollie Rehn la Bruxelles. La afirmatia comisarului european cum ca “fiecare ora, fiecare zi trebuie dedicata eforturilor de integrare”, Tariceanu a adaugat: “Eu sustin acum ca fiecare zi trebuie dedicata sprijinului dat oamenilor”. “Daca natura ne-a lovit nemilos, vom face, cum spune cantecul «altul mai trainic si mai frumos»”, si-a sustinut Tariceanu decizia cu trimiteri la folclor. “Etichetati-ma cum vreti, dar haideti sa punem umarul sa reconstruim Romania impreuna pentru noi toti”, a facut Tariceanu un ape la sustinere.

PROGRAM. Aseara Tariceanu le-a trimis presedintilor celor doua Camere parlamentare textul declaratiei politice, care face referire la trei principii: reconstructia tarii, integrarea europeana si reforma in justitie. Birourile Permanente ale Parlamentului se intrunesc in aceasta dimineata pentru a convoca sedinta comuna, aliatii sperand ca acest lucru sa se produca chiar in dupa-amiaza acestei zile. In curs de trei zile, opozitia poate depune motiune de cenzura. Daca nu, declaratia premierului devine obligatorie, iar el ramane in functie.

NEDUMERIRI. In urma consultarilor de ieri, liderii PD s-au aratat nedumeriti in privinta motivelor pentru care o asemenea sedinta comuna ar mai trebui convocata. Surse participante au declarat ca democratii l-au sfatuit pe Tariceanu sa nu isi mai asume raspunderea pe o asemenea declaratie. In loc de un vot negativ, care ar fi dat jos guvernul, acum aliatii trebuie sa se mobilizeze pentru un vot pozitiv pentru ca Tariceanu sa ramana in functie.

AMENINTARI. L-au sfatuit, l-au certat, l-au amenintat, l-au jignit. Cu nimic nu au reusit oamenii lui Basescu sa obtina demisia lui Tariceanu ieri in cinci ore de sedinta a Consiliului de Coordonare al Aliantei. Primul ministru le-a explicat democratilor ca are certitudini ca Romania va fi primita in UE la 1 ianuarie 2007 si nu vrea sa puna in pericol integrarea. Democratii insa sunt convinsi ca, in ciuda promisiunilor lui Traian Basescu, Tariceanu se teme ca nu ar mai fi fost prim-ministru dupa alegerile anticipate. Liderii PD au sustinut, spun surse pediste, ca ratarea acestui moment va pecetlui soarta Aliantei si sansa de a mai face alegeri anticipate si i-au atras atentia lui Tariceanu ca asupra ridicolului retragerii demisiei, mai ales ca ambele partide au votat in forurile lor in unanimitate pentru declansarea anticipatelor. Tariceanu ar fi incercat sa ii momeasca pe acestia cu promisiunea ca va obtine acordul UDMR si PC pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere. Dupa cinci ore, pedistii i-au atras atentia lui Tariceanu ca demisia este un act unilateral si au refuzat sa participe la o inscenare.

Citeste si:  PSD a trimis o scrisoare de protest liderilor occidentali

EZITARI. Toata ziua, premierul a evitat sa se pronunte asupra eventualei demisii a Guvernului. A avut insa o discutie si cu presedintele Traian Basescu, pentru aproximativ o ora. Basescu a venit la guvern ca sa il asigure pe Tariceanu ca va fi prim-ministru si dupa alegerile anticipate. S-a lovit insa de refuzul lui Tariceanu de a demisiona si a plecat la Maracineni.

“Stolojan trebuie sa ii ia locul”

Nici nu si-a anuntat bine Tariceanu decizia de a nu mai demisiona, ca s-a si trezit cu un prim atac din propriul partid. Fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, a afirmat ca premierul Tariceanu ar trebui sa demisioneze urgent si sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan pentru a salva imaginea PNL si a Aliantei.. “Sunt surprins de ultimele declaratii ale premierului. Este greu de gasit o explicatie a acestei permanente oscilatii a lui Tariceanu. Este problema lui, pe mine ma intereseaza ce se intampla cu PNL”, a afirmat Stoica. In opinia lui, anticipatele nu mai reprezinta o problema de actualitate in schimb este nevoie de un nou Guvern al Aliantei condus de Theodor Stolojan. “Guvernul trebuie intarit prin aducerea unui premier nou si a unor noi ministri cu experienta alaturi de cei care sunt buni in actualul Cabinet”, a mai spus Stoica referindu-se la Mona Musca si Gheorghe Flutur. El considera ca schimbarea premierului trebuie facuta rapid pentru a stopa erodarea imaginii PNL si a Aliantei, un nou guvern avand posibilitati mai mari sa salveze sansele Romaniei de integrare in 2007.

OFICIAL. Prin vocea oficiala a purtatorului de cuvant al partidului, deputatul Eugen Nicolaescu, PNL saluta insa hotararea lui Tariceanu. “Decizia premierului privind renuntarea la demisie este o dovada de maturitate politica si respect fata de cetateni si problemele lor”, a declarat Nicolaescu. Potrivit acestuia, chiar membrii Consiliului National de Conducere al Aliantei i-au cerut premierului sa renunte la demisie.

Citeste si:  «Axa» lui Basescu si sexul oral

DELIMITARE
Dupa sedinta Aliantei, PD a emis un comunicat de presa in care a lasat sa se inteleaga ca se dezice de decizia lui Tariceanu, dar nici nu iese de la guvernare. “Partidul Democrat respecta prevederile Protocolului Aliantei «Dreptate si Adevar» si, de asemenea, respecta decizia primului ministru de a renunta la demisia Cabinetului. Prin evitarea alegerilor anticipate, Partidul Democrat apreciaza ca s-a pierdut un moment important pentru depasirea blocajului politic actual, ce poate afecta realizarea cerintelor impuse de Uniunea Europeana in privinta reformelor. Alegerile anticipate pot fi generate numai prin atitudinea primului ministru. Demisia este un act unilateral, iar decizia premierului Calin Popescu Tariceanu a fost justificata prin prioritatea pe care Guvernul trebuie sa o acorde refacerii tarii” se arata intr-un comunicat al PD.

Traian Basescu: “S-a ratat momentul pentru anticipate”

Traian Basescu nu e de acord cu decizia lui Tariceanu de a-si retrage demisia. Un comunicat al Cotroceniului anunta voalat o inghetare a relatiilor dintre presedinte si premier.

Cand Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat dorinta de a demisiona pentru a declansa alegerile anticipate, presedintele Traian Basescu s-a declarat “solidar sentimental” cu premierul. Demisia acestuia era “justificata”, iar pozitia lui “de onoare”. “In politica, atunci cand nu poti sa faci ceva, nu ai decat un drum: demisia”, spunea Basescu. De aseara, dupa decizia lui Tariceanu de a renunta la demisie si la anticipate, presedintele nu mai vorbeste de relatii “sentimentale”, ci de unele “institutionale” cu liderul PNL.

RUPTURA. Tema alegerilor anticipate i-a divizat pe presedinte si premier, care anul trecut erau lideri ai Aliantei si mergeau in campanie promovand imaginea tandemului unit. De cateva luni, Basescu incearca sa-l convinga pe Tariceanu sa faca anticipate. Aseara, dupa anuntul lui Tariceanu, un comunicat de presa al Cotroceniului lasa clar sa se inteleaga ca lui Basescu nu-i convine decizia fostului sau partener de Alianta.

Presedintele a “luat nota” de decizia premierului, dar “considera ca s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in Parlament care sa permita Guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului”. “Acest punct de vedere presedintele l-a exprimat si in cadrul discutiei pe care a avut-o in cursul diminetii, cu premierul. De asemenea, in discutiile pe care le-a avut cu premierul, cu diverse ocazii, seful statului s-a pronuntat intotdeauna in favoarea alegerilor anticipate fara ca vreodata sa ii solicite premierului demisia. Presedintele considera ca demisia este un act de vointa al primului ministru.

Relatia Presedinte – Prim Ministru a fost tot timpul una institutionala, asa cum este prevazuta de Constitutie si legi, declaratiile celor doi demnitari reprezentand expresia vointei fiecaruia”, se arata in comunicatul Presedintiei, care mai precizeaza ca Basescu va acorda in continuare tot sprijinul Guvernului pentru atingerea obiectivului privind integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.

Citeste si:  Cum să alegi servicii contabilitate dacă ai firmă în Constanța sau activitate pe litoral

CONTRADICTII. Simultan, seful statului facea o declaratie in Vrancea, care contrazicea comunicatul oficial. Basescu sustinea ca nu a discutat cu Tariceanu despre demisie, unicul subiect al intalnirii matinale de la Guvern fiind inundatiile. “Sunt plecat de azi-dimineata, nu ma intereseaza”, a rabufnit el catre un reporter. Basescu a mai spus insa ca “problema deciziei politice este a Consiliului Aliantei”, in conditiile in care liderii PD nu au fost de acord sa sprijine printr-o decizie a CNC demersul lui Tariceanu aratand ca demisia este un act unilateral.(Oana Stancu)

Sustinere din partea partidelor parlamentare

UDMR. Marko Bela a sustinut aseara pasul inapoi facut de Tariceanu aratand ca primul ministru a lasat sa se inteleaga ca s-ar fi razgandit dinainte de a pleca la Bruxelles. “In opinia mea, decizia gresita a fost aceea de a anunta declansarea procedurii pentru anticipate. Decizia de astazi este decizia corecta. Avem prioritati majore, precum inundatiile sau integrarea”, a declarat liderul UDMR, opinand si ca “inconsecventa inseamna mai multa onestitate, decat consecventa”.

PC. Partidul Conservator saluta gestul premierului Calin Popescu Tariceanu de a renunta la demisie si il considera o dovada de maturitate politica si responsabilitate. “Suntem convinsi ca aceasta decizie a fost luata in urma unei analize complexe in care interesul national a contat mai mult decat orice calcul politic”, se spune intr-un comunicat de presa. PC sustine totodata si demersul premierului de asumare a raspunderii in Parlament. De altfel, liderul formatiunii, Dan Voiculescu, a propus inca de luni premierului Tariceanu sa dea dovada de maturitate si sa ceara Parlamentului un vot de incredere.

PSD. “Intre doua rele trebuie sa preferam raul mai mic”, a afirmat aseara liderul PSD Mircea Geoana, aratand ca decat “sa paralizam Romania pentru cel putin trei luni”, e de preferat un guvern “slab, incompetent, dar care speram ca a invatat ceva din aceste sase luni de crize economice, sociale si incapacitate de a gestiona problemele tarii”. “Jocul de-a demisia trebuie sa inceteze”, a adaugat Geoana, exprimandu-si speranta ca, odata cu anuntul premierului, acest joc a incetat. Geoana nu a precizat daca PSD cva da votul de incredere Guvernului, nici daca va prezenta o motiune de cenzura.

PRM. In schimb, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a anuntat transant ca formatiunea sa nu va sustine Guvernul in Parlament. “Acest Guvern care si-a dovedit incapacitatea la inundatii nu mai poate fi mentinut in functie”, a spus Bolcas, adaugand ca PRM opteaza pentru un guvern de tehnicieni. Bolcas considera ca “joaca de-a demisia dovedeste dispretul coalitiei guvernamentale fata de institutiile statului” si se pronunta in continuare pentru alegeri anticipate.