Brokerii afiliati bancilor au ajuns sa controleze aproape jumatate dintre tranzactiile de pe piata de capital. Cea mai mare parte din bani o reprezinta fonduri speculative straine.

Aici, la o prima vedere, avem SSIF-uri apartinind Bancii Comerciale Romane, Banca Transilvania, Banca Carpatica, Ing Bank, BRD si lista continua si cu banci mai mici, spre exemplu Romexterra sau Alpha Bank. Daca topul bancilor este condus de BCR, BRD, Raiffeisen, Ing Bank, topul SSIF-urilor apartinind bancilor are o alta configuratie. Pe primul loc in acest top, din punct de vedere al tranzactiilor, se afla SSIF Ing Securities, care apartine de Ing Bank, cu o cota de piata de 7,83% (adica un volum al tranzactiilor de peste 577, 476 milioane lei noi), urmat de SSIF Raiffeisen Capital&Investment (apartine de Raiffeisen Bank) cu 7,83% (543,474 milioane lei) si SSIF BT Securities (Banca Transilvania), cu o cota de 5,44%. Urmeaza pe locul 5 SSIF Carpatica Invest, cu o cota de piata de 4,54% (335,094 milioane de lei), pe 6, SSIF BRD Securities (BRD) cu 4,49%, iar pe 12 intilnim SSIF BCR Securities (BCR), cu 2,82% (207,836 milioane lei).

Citeste si:  Ispita pentru banii din banci elvetiene

Bani de afara

„Topul SSIF-urilor este dominat de casele de brokeraj ale bancilor deoarece acestea au in general drept clienti fonduri straine de investitii sau oamenii de afaceri puternici. Majoritatea banilor de afara, care intra pe Bursa, vin prin SSIF-urile bancilor“, sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. In primele zece locuri ale topului SSIF-urilor, potrivit statisticii BVB, pe locul patru gasim SSIF Broker Cluj, cu o cota de piata de 5,22% ( volum al tranzactiilor de 384,843 lei noi), iar pe 7 SSIF IFB Finwest, cu o cota de piata de 3,94%, o casa de brokeaj prin care au loc majoritatea tranzactiilor care se fac de catre SIF Banat Crisana.

Autor: Dan Odagiu