Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a organizat o Masa rotunda cu tema: “Politica autoritatilor romane de sustinere a sectorului IMM”. La eveniment au participat ministrul roman pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale Ovidiu Silaghi, Aurelian Gogulescu, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Jozsef Csaka director general Directia Generala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale si Ovidiu Nicolescu, presedinte in cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Intalnirea din 17 august 2007 a fost prilejuita de vizita in tara noastra a unei delegatii de oameni de afaceri germani, condusa de Hans-Werner Czerwinski, Consul Onorific al Romaniei pentru nordul Germaniei, interesati sa initieze discutii care sa duca la dezvoltarea aliantelor sau parteneriatelor comerciale, financiare, strategice sau tehnologice.

“Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) constituie un sector foarte important din punct de vedere social si economic, in special pentru economiile in curs de stabilizare. Guvernul Romaniei acorda o mare importanta acestui sector. Este un sector dinamic, se adapteaza rapid la noile politici de piata, de aceea si noi sprijinim IMM-urile prin programele nationale de accesare a fondurilor europene”, a mentionat Ovidiu Silaghi ministru MIMMCTPL. “Am dori sa beneficiem de experienta dumneavoastra atat in intocmirea aplicatiilor si a proiectelor, cat si modul de a consuma aceste fonduri”.

Citeste si:  Auditul organizational, solutia schimbarii

Presedintele Uniunii Federale a IMM-urilor din Germania, Mario Ohoven, a subliniat faptul ca “IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei germane, iar la nivel european noi am sprijinit Romania in procesul de preaderare. 29% din fondurile de preaderare au provenit din Germania.

Sunt convins ca intre Romania si Germania sunt diverse posibilitati de sinergii. Dorim sa colaboram pe toate planurile pentru a dezvolta acest sector in tara dumneavostra”.

In cadrul intalnirii, au fost prezentate cateva din activitatile prestate si serviciile pe care le pot oferi firmele germane interesate direct de colaborari concrete cu intreprinzatorii romani. In acest sens, Aurelian Gogulescu, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a precizat ca “intre MIMMCTPL si CCIR exista un acord de colaborare prin care putem oferi atat la nivel national cat si regional consultanta pentru accesarea fondurilor structurale si informatii cu privire la zonele care ofera oportunitati investitionale”.

“Totodata pe site-ul CCIR exista un fisier al camerelor de comert teritoriale prin care puteti lua legatura cu intreprinzatori din zonele care prezinta interes pentru dumneavoastra. Anual, sunt organizate targuri si expozitii care ofera ocazii foarte bune pentru dezvoltarea de noi piete de export, intarirea pozitiei dumneavoastra pe piata, identificarea de parteneriate, cautarea unor noi cai de transfer tehnologic. As mentiona aici oportunitatea oferita de bursa de contacte din cadrul Forumului International de dezvoltare afaceri Futurallia, care in acest an a fost organizat in Franta, iar pentru 2009 concuram pentru organizarea acestui forum la Bucuresti”.

Citeste si:  Vesta de blana, produsul ce complementeaza perfect orice stil

In incheiere Jozsef Csakadirector general – Directia Generala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a subliniat “necesitatea realizarii unui studiu care sa ofere informatii cu privire la cele mai importante clastere ce trebuie dezvoltate in Romania pentru ca impreuna cu patronatele, camerele de comert si celelalte institutii prezente la aceasta intalnire sa putem avea propuneri concrete pentru colaborarea intre cele doua tari”.