Companiile au mari probleme in ceea ce priveste problemele provocate de schimbarile demografice din randul fortei de munca cauzate de retragerea treptata din activitate a generatiei ´´baby-boom´´ (prin care se intelege forta de munca imbatranita). Astfel, un studiu global arata ca doar 16 la suta dintre companii acorda prioritate problemelor demografice privind forta de munca in initiativele educationale ale firmei, releva analiza realizata de IBM si ASTD.

Demografia, in atentia a doar 46% dintre firme

Studiul, la care Societatea Americana pentru Formare si Dezvoltare si-a adus contributia, subliniaza ca, in timp ce organizatiile globale au intrevazut schimbarile demografice din randul fortei de munca, prea putine dintre ele au luat atitudine pentru a face fata acestor provocari, fie prin reducerea ritmului accelerat de pensionare a generatiei ´´baby-boom´´, fie prin modernizarea procesului de instruire a noilor angajati. Peste 80 de procente dintre directorii formatori cred ca schimbarile demografice ale fortei de munca vor avea o influenta notabila asupra companiilor lor, insa nu toate companiile tin cont de acest aspect, doar 46 la suta dintre ei raportand ca organizatiile lor fac o munca “buna” sau “excelenta” pentru a preintampina aceste schimbari demografice.

Citeste si:  UE pregateste reguli stricte pentru firmele de lobby

Cinci pasi-cheie

Pe baza concluziilor acestui studiu, IBM si ASTD propun cinci pasi-cheie de actiune pentru directorii formatori. Primul dintre ei ar fi colaborarea cu liderii de resurse umane si cei din industria respectiva pentru o mai buna constientizare si vizualizare a problemelor ridicate de modificarile demografice ale fortei de munca. Un alt punct propus de realizatorii cercetarii ar fi dezvoltarea unei strategii de transfer in interiorul companiilor care sa se aplice pentru cunostintele fundamentale aflate in pericol, urmat de: luarea in considerare a preferintelor angajatilor de acumulare a cunostintelor in elaborarea strategiei generale de transfer al acestora; identificarea oportunitatilor relevante de implicare a angajatilor experimentati in procesele de instruire, inclusiv programe non-traditionale de instruire; focusarea pe reducerea timpului necesar si cresterea eficientei eforturilor de dezvoltare a proceselor de instruire si de management.

Forta de munca stratificata

Studiul prezinta rezultatele cercetarii asupra a peste 240 de directori formatori din toata lumea, care au fost chestionati cu privire la probleme incluzand impactul pe care il are asupra companiilor lor oscilatia demografica a fortei de munca, metode de abordare a transferului de cunostinte, perceptia preferintelor de instruire in randul a diferite generatii de angajati si asupra limitelor de instruire. Studiul se foloseste de suprematia IBM in ceea ce priveste viziunile si solutiile necesare pentru a ajuta companiile sa raspunda provocarilor si sa valorifice oportunitatile ce rezulta din existenta unei forte de munca stratificate pe mai multe generatii, precum si de cercetarile comune ale IBM si ASTD asupra rolului pe care il are instruirea angajatilor in asigurarea succesului organizational.
IBM a preluat initiativa de a pune accentul pe problema stratificarii pe mai multe generatii a fortei de munca.

Citeste si:  Managementul Afacerilor prin Proiecte - curs intensiv de specializare

Autor: Gabriel Botezatu