Planurile Deutsche Bank pentru Romania nu se limiteaza la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR). Daca nu vor avea succes in acest proces, banca va avea in continuare in obiectiv intrarea pe piata romaneasca.
Romania va deveni una dintre tarile cele mai importante din punct de vedere al afacerilor de retail a Deutsche Bank, daca insa planurile reusesc, spun surse apropiate privatizarii. Din acest grup de tari-cheie fac parte acum Germania, Spania si Italia. Deutsche Bank detine in Germania 770 de unitati care realizeaza 70% din activitatea de retail. Romania s-ar afla pe locul doi din punctul de vedere al retelei, cu cele 331 de unitati ale Bancii Comerciale Romane, inaintea Spaniei (255 de unitati).
CRITERIU. Deutsche Bank regreta faptul ca pretul va fi criteriul decisiv in privatizare, mai spun sursele. Motivul ar fi acela ca banca ar fi cea mai apropiata specificului BCR, acela de banca universala cu o varietate larga de operatiuni. De acest argument ar trebui sa se tina cont in privatizare, considera bancherii germani. BCR a dezvoltat activitati noi, precum leasing-ul, domenii in care ceilalti competitori nu au experienta. Pe de alta parte, alegerea pretului ca si criteriu de desemnare a castigatorului este de natura sa limiteze suspiciunile privind corectitudinea procesului de privatizare.
NUME. In privinta denumirii bancii dupa privatizare, istoria achizitiilor arata posibilitatea pastrarii numelui, macar partial. “BCR – membra a grupului Deutsche Bank” este una dintre formulele pe care se pare ca bancherii o vor lua in considerare pentru a pastra renumele bancii romanesti facut pe piata locala. Ca si importanta a achizitiei din punct de vedere al valorii, BCR ar fi pentru Deutsche Bank cea mai importanta achizitie incepand din anii ’90 incoace.
PASII PRIVATIZARII
Institutiile financiare care intra in cursa de preluare a BCR sunt Fortis, Milennium Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN AMRO. In urmatoarea etapa a privatizarii, investitorii care au primit avizul vor intra in “data-room” si vor depune ofertele financiare pana la data de 19 septembrie. Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la Banca Comerciala Romana (BCR), fie o participatie de 61,8825%. Comisia de privatizare estimeaza ca desemnarea castigatorului si semnarea contractului va avea loc pana la 21 noiembrie.