Bursa de Valori Bucuresti (BVB) traverseaza o perioada de consolidare a preturilor, in contextul unei volatilitati reduse pentru majoritatea emitentilor. Brokerii de la BVB considera ca „posibilele ascensiuni ar putea sa se inregistreze in zona emitentilor din sectorul petrolier, concomitent cu o intensificare a tranzactiilor in segmentul Societatilor de Investitii Financiare, evenimentul-reper fiind, in aceasta saptamana, anuntul public al contractului de privatizare al Bancii Comerciale Romane (BCR), pe care premierul Calin Popescu-Tariceanu il promite de la sfarsitul anului 2005. Pe fondul unui randament de 38% adus de indicele BET al celor mai lichide zece actiuni listate la BVB si in conditiile unei rate a inflatiei de 8,6%, conform datelor oficiale comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Bursa asteapta cu bratele deschise noi emitenti si noi instrumente de tranzactionare, care sa ridice capitalizarea actuala, de 66,71 miliarde lei noi.

„Saptamana trecuta a avut o lichiditate in crestere cu 45% fata de cea precedenta, valoarea totala a schimburilor atingand 289,7 milioane lei noi, insa 32,7% din tranzactii s-au datorat ofertei de cumparare a actiunilor Sicomed, lansata de compania ceha Zentiva, numai aceasta tranzactie fiind de 136,7 milioane lei noi“, ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. Media tranzactiilor s-a situat, saptamana trecuta, la 84 milioane lei noi, cele mai lichide actiuni fiind, totusi, cele din sectorul financiar.

Toti indicii pietei bursiere au inregistrat aprecieri pe parcursul ultimelor cinci sedinte, catre noi maxime istorice, randamentele fata de inceputul anului 2006 fiind duble fata de castigul posibil de obtinut pe piata bancara in circa 12 luni, sustin brokerii de la BVB. BET a urcat cu 3,97%, pana la maximul de 7.819,72 puncte, cu un randament de 18,73% fata de 31 decembrie 2005, cea mai mare contributie fiind cea a actiunilor SNP-Petrom. In acelasi timp, indicele pietei BET-C a avut o crestere de 4,28%, la 4.604,92 puncte, cu acelasi factor de influenta – respectiv evolutia ascendenta a actiunilor SNP. BET-FI a ajuns la un nou maxim istoric de 54.055,71 puncte. Mihai Piscan ne-a declarat ca randamentul acestui indice pe anul in curs fiind de 13,59%, a incheiat saptamana pe o scadere de 1,69%.

Autor: Cristina Ciobanu