Actionarii Fondului de compensare a investitorilor au aprobat recent actul constitutiv al institutiei, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), documentul urmand sa fie depus saptamana viitoare la Oficiul Registrului Comertului, potrivit vicepresedintelui Comitetului Bursei, Septimiu Stoica, citat de Mediafax. Limita plafonului de compensare va creste gradual pentru a ajunge, pana la data de 31 decembrie 2011, la echivalentul in lei a 20.000 de euro.

La data autorizarii Fondului suma reprezinta echivalentul in lei a 1.000 de euro / investitor individual, urmand sa ajunga pana la 31 decembrie 2005 la echivalentul in lei a 2000 de euro / investitor individual.Fondul de compensare a investitorilor este o persoana juridica constituita sub forma unei societati pe actiuni si are ca obiect exclusiv de activitate colectarea contributiilor membrilor si compensarea creantelor investitorilor provenind din incapacitatea unui membru de a restitui fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate.

Capitalul social este de 1,095 miliarde de lei vechi (109.500 lei noi), subscris in mod egal de membrii fondatori. Suma este impartita in 10.950 actiuni ordinare nominative, fiecare cu o valoare nominala de 100.000 lei (10 lei noi). Potrivit Regulamentului 8/2004 privind autorizarea, organizarea si functionarea Fondului de compensare a investitorilor, capitalul social trebuie sa fie cel putin egal cu ehivalentul in lei a 20.000 euro, calculat la cursul de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data semnarii actului constitutiv.

Citeste si:  Inflatia si petrolul lovesc cresterea economica

Fondul este administrat de un consiliu format din trei membri, persoane juridice autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), actionari ai Fondului. Membrii primului consiliu de administratie – TGH Investment, BT Securities si Estinvest – sunt alesi pentru o perioada de 4 ani de la data inmatricularii Fondului. Fondatorii sunt 60 de societati de servicii de investitii financiare, 10 societati de administrare a investitiilor, Eurom Bank, Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq. Fiecare actionar detine 150 de titluri in valoare de 15 milioane de lei (1500 lei noi), ceea ce reprezinta 1,3698% din capitalul social. (A.M.V.)