Preturile actiunilor listate la Bursa au urcat in medie cu 1%, contaminate de ascensiunea mai dinamica a titlurilor financiare, curtate, spun jucatorii pietei, de fonduri straine. Societatile financiare au impulsionat schimburile de actiuni in ringul bursier, astfel ca, in sedinta de ieri, piata a luat avant.
Atentia jucatorilor, concentrata pe titlurile SIF, a ridicat indicele BET-FI cu 3,1%, in timp ce BET a urcat la jumatate, respectiv cu 1,5%. Indicatorul intregii piete, BET-C, s-a apreciat cu 1%. Schimburile zile de ieri s-au dublat fata de sedinta anterioara, atingand suma totala de 25,9 milioane de lei, echivalentul a 7,4 milioane euro.
Cresterile nu sunt deloc spectaculoase, daca urmarim atent graficele care indica evolutia pietei, sustine consultantul Iulian Panait de la KTD Invest. “A fost o zi obisnuita, de confirmare a tendintei ascendente, pe care s-a asezat piata dupa perioada de scaderi din 5 – 29 august. Acest trend a fost intrerupt doar in sedinta de luni”.
Faptul ca lichiditatea a fost in crestere il determina pe Iulian Panait sa creada ca, in piata, au intrat bani straini, orientati catre titlurile SIF. De altfel, cea mai tranzactionata actiune a fost SIF 5 Oltenia, cu un volum de 3 milioane actiuni transferate si cu un rulaj de 5,1 milioane lei. Pretul unui titlu a fost cu 2,9% mai mare fata de cel din sesiunea anterioara, de 1,7300 lei/actiune. SIF 2 Moldova s-a tinut strans de SIF Oltenia, in conditiile in care s-au facut schimburi cu 2,8 milioane de actiuni, la valoarea totala de 4,1 milioane lei.
Titlurile TLV au inregistrat o apreciere neasteptata de 1,6%.
Titlurile au castigat 2,8%, pana la 1,4500 lei/actiune. SIF 4 Muntenia a surprins, si ieri, cu volumul mare de titluri puse la bataie, 2,4 milioane, cu un rulaj de 3 milioane de lei. O actiune s-a apreciat cu 2,6%, inchizand la 1,1500 lei. Cel mai mult au castigat actiunile SIF 1 Banat-Crisana, cu 3,9%, astfel ca un titlu a ajuns, la finalul sesiunii, la 1,5700 lei. Titlurile TLV nu au fost in cadere, asa cum estimau jucatorii pietei, orbiti de avanlansa de titluri intrate in piata ca urmare a majorarii de capital. S-au tranzactionat 3,1 milioane actiuni TLV, la valoarea totala de 2,8 milioane lei. Pretul a urcat cu 1,6%, inchizand la 0,9050 lei/actiune.
“Este posibil sa fie vorba de o reactie intarziata a investitorilor, care nu au apucat sa-si ia extrasul de cont”, opineaza Panait. Un alt motiv, mai spune el, ar putea fi faptul ca piata a avut o evolutie pozitiva si astfel a influentat si aceste titluri.
“Niciodata nu vor scadea actiunile TLV, pe fondul unei cresteri generale a pietei”. Si actiunile BRD au inregistrat o apreciere de 2,5%, pretul unui titlu atingand 12,0000 lei. Numarul de actiuni transferate a fost mic, de 86.500, iar rulajul de un milion de lei.
Titlurile petroliere si-au pierdut, in sesiunea de ieri, atractia. Actiunile Petrom (SNP) au ramas la pretul din sedinta precedenta, de 0,4710 lei/actiune, in timp ce titlurile Rompetrol (RRC) au pierdut 1%, pana la 0,0960 lei/ actiune.
“SNP se lupta cu nivelul de rezistenta de 0,4700 lei. Pana nu apare un cumparator mare, care sa absoarba toate actiunile puse la vanzare, este greu sa treaca de acest prag”, opineaza consultantul de la KTD Invest.
Proaspat revenite la tranzactionare, dupa operarea majorarii capitalului social, titlurile Impact (IMP) si Antibiotice (ATB) au urcat cu 9,5%, respectiv, 3,9%.
Actiunile IMP au crescut spre finalul sedintei, spune Panait, fara a avea insa o explicatie pentru aprecierea brusca a acestora.
In schimb, titlurile ATB au avut o evolutie pozitiva din cauza informatiilor potrivit carora AVAS pregateste compania pentru privatizare, spune consultantul de investitii. El nu exclude ca, dupa aceste cresteri, piata sa inregistreze scaderi.
Autor: Gabi Zamora