Protejati de ordinele ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Zsolt Nagy, patronii societatii “Atlas Telecom” din Oradea se extind. Seful MCTI a neglijat in totalitate parerile specialistilor in domeniu si a emis in urma cu o luna ordinul prin care firmele interesate pot opera cu tehnologie PHS utilizata in telefonia semimobila. Pana acum, singura companie interesata de aceasta oferta a fost SC Atlas Telecom SRL. Inainte de ordinul cu pricina, firma avea deja 12.000 de abonati intr-o retea de telefonie semimobila la Oradea.

Pana cand Nagy a emis ordinul privind tehnologia PHS, Atlas Telecom functiona fara vreo autorizatie. Dupa ce Ordinul MCTI 410/2005 a aparut, lucrurile nu s-au schimbat mult. Respectivul act permitea doar oferirea unei licente temporare, de cel mult sase luni. Cu toate acestea, subordonatii lui Nagy de la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiilor nu numai ca au legalizat situatia de la Oradea, dar au mai acordat inca doua licente firmei Atlas Telecom in doua localitati din judetul Arad.

Surse din domeniul IT&C sustin ca Ordinul 410/2005 a fost emis de ministru tocmai pentru a permite Atlas Telecom sa opereze. Aceste informatii par credibile daca ne gandim la faptul ca numai firma oradeana a cerut pana acum astfel de licente. De altfel, o companie serioasa nu ar fi inceput sa opereze si sa faca abonamente clientilor in baza unor autorizatii temporare.

Actul emis de Zsolt Nagy spune ca “sistemele de comunicatii PHS se vor utiliza pentru o perioada determinata, nu mai mare de sase luni de la data stabilirii ariei geografice”. Cu toate acestea, Atlas Telecom a inceput campania de abonamente pentru doua localitati din judetul Arad, semn ca patronii companiei sunt convinsi ca ministrul le va permite si in continuare sa opereze.

Citeste si:  Consiliera lui Basescu vorbeste despre sex

In acest timp, oficialii IGCTI sunt de parere ca acordarea de licente pentru Atlas Telecom este o realizare. “Avem trei licente DECT oferite in acest an”, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa presedintele IGCTI, Catalin Marinescu. El a “uitat” insa sa specifice ca licentele sunt temporare si ca in Uniunea Europeana frecventa alocata este destinata exclusiv utilizatorilor casnici pentru telefoanele cordless.

In acelasi timp, IGCTI a acordat o licenta experimentala 3G companiei ZTE, partenerul Atlas Telecom si potentialul asociat al Companiei Nationale Posta Romana in controversata afacere Postelecom.

Frecventa DECT este arondata in toata Europa pentru telefoanele fixe fara fir, asa-numitele “cordless”. Din acest motiv, pe aceasta frecventa nu lucreaza operatorii de telefonie mobila. De asemenea, frecventa utilizata este apropiata de cea a unei viitoare benzi 3G, motiv pentru care pot aparea interferente. Aceste aspecte au fost neglijate de ministrul Nagy in favoarea firmei Atlas Telecom.

Schimbare de optica la IGCTI

“Telefoanele DECT (n.r. – aparatele fixe fara fir) functioneaza pe frecventa 1.880-1.900 MHz. Singurele studii care sustin ca nu va exista o interferenta intre cele doua tehnologii sunt facute in Asia”, spunea, in urma cu trei luni, directorul tehnic al IGCTI, Bogdan Iana. Cu toate acestea, institutia sa a considerat ca este de bun augur sa permita Atlas Telecom sa se extinda si in judetul Arad.

Citeste si:  Pagube de 24.000 de miliarde de lei

Acest lucru ar insemna ca la expirarea termenului de sase luni pentru acordarea licentei, compania sa aiba cateva mii de abonati care teoretic nu vor mai putea beneficia de servicii.

Oficialii firmei sunt obisnuiti sa opereze la limita legalitatii – in 1998, inspectorii IGCTI au gasit un emitator ilegal al unei companii patronate de Pompiliu Tripa, actionarul Atlas Telecom. “In urma controlului prin receptie efectuat in perioada februarie-martie 1998, s-a constatat aparitia unei emisiuni neautorizate pe frecventa de 379,7250 MHz. Din investigatiile facute de noi a rezultat ca aceasta emisiune provine de la un echipament radio de tipul instalat in Oradea, pe Dealul Ciuperca, strada Graurilor, pilon ROMSILVA, echipament ce este in proprietatea firmei SC TEXSCAN CO. SRL” se arata in comunicatul IGCTI.

Atlas Telecom – ZTE – Posta Romana

In afara de licentele DECT acordate Atlas Telecom, IGCTI a mai dat o licenta experimentala 3G si pentru firma chineza ZTE. In traducere, numele companiei este Zhongxing Telecommunication Equipment, aceasta fiind firma pe care guvernarea PSD voia sa o atraga in actionarii Postelecom.

Citeste si:  Astazi se decide viitorul gimnasticii romanesti

Postelecom este o firma la care Compania Nationala Posta Romana detine pachetul majoritar de actiuni si care se dorea a fi un operator pe piata telefoniei fixe din Romania. ZTE, alaturi de o alta firma chineza, trebuia sa cumpere cu 130 milioane de euro 29% din actiunile Postelecom. Afacerea nu s-a mai concretizat, surse din MCTI sustinand ca partea romana ar fi fost dezavantajata.

In momentul in care discutiile au intrat in impas, ZTE si Atlas Telecom au inceput sa coopereze strans. Aceleasi surse sustin faptul ca acordarea licentelor DECT pentru Atlas si a celei experimentale 3G pentru ZTE au o legatura foarte stransa. Pentru ca firma lui Pompiliu Tripa sa poata opera trebuie sa nu interfereze cu frecventa 3G pe care in mod experimental opereaza chiar partenerii de la ZTE.

Cu o luna inainte de declansarea operatiunilor de acordare a licentelor pentru Atlas Telecom si ZTE, o delegatie a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor s-a deplasat intr-o vizita oficiala in China, unde s-au purtat discutii si despre Postelecom.

Autor: Mihai Belu