Zona de Vest a Bucurestiului va ramane preferata de investitori pentru dezvoltarea parcurilor logistice, elementul determinant fiind existenta autostrazii A1 Bucuresti – Pitesti si a jonctiunilor de la Carrefour, de la Ciorogarla si de la Bolintin, a declarat pentru Rompres Rodica Tarcavu, reprezentanta a companiei imobiliare DTZ Echinox, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

“Proiectele industriale se vor dezvolta în aceasta zona în etape si va mai dura probabil 2-3 ani cel putin pana când vor fi complet finalizate. Asteptam si alti dezvoltatori sa construiasca noi parcuri logistice, însa competitia va fi mare, iar chiriile sunt pe panta descendenta”, a precizat Rodica Tarcavu.

Pana în prezent, în zona exista deja proiecte mari de clasa A, ridicate la standarde europene. Printre acestea, reprezentative sunt Cefin Logistics Park, cu 120.000 mp construiti, si Bucharest West, cu 40.000 mp la km 12,5 pe autostrada A1, respectiv Prologis Park Bucharest A1. cu 56.000 mp, si Mercury Logistics Park, cu 25.000 mp la km 23 al autostrazii. Chiria medie pentru spatiile în aceste dezvoltari este de 4,5 euro/mp/luna, daca se iau în calcul suprafetele de minim 2.500 mp.

“In Vest, se gaseste orice suprafata dorita, atâta vreme cât depui niste eforturi ca sa ansamblezi un teren vandabil. Altfel, suprafetele cu proprietari unici variaza între 0,2 ha si 100 ha. Preturile variaza foarte mult în functie de facilitatile oferite. Astfel, ele variaza între 70 – 80 euro/mp în zona Carrefour si scad pe masura ce te îndepartezi de Bucuresti. Insa distanta nu este un factor hotarâtor în masura în care se ofera un produs imobiliar complet”, a declarat Ionut Ciocan, DTZ Echinox.

Pretul terenurilor din vestul capitalei a crescut, în ultimul an, cu 50 – 70 la suta, parte datorita dezvoltarii continue a acestei zone, a prezentei autostrazii A1. In general, cresterea de pret a terenurilor nu este întotdeauna justificata, mare parte a fenomenului fiind cauzat de cererea pentru dezvoltari industriale, pentru depozitare, logistica si productie usoara.

“Dintre proiectele imobiliare dezvoltate în zona de vest comparativ cu sudul sau estul Capitalei se detaseaza cele cu destinatie retail, având o evolutie accelarata datorita densitatii populatiei din cartierele Militari, Crangasi si Dr. Taberei, dar si accesului bun, motiv pentru care si proiectele industriale au cunoscut un trend asccendent tinând cont si de proximitatea autostrazii Bucuresti-Pitesti”, a precizat Mihaela Cnobloch, consultant la DTZ Echinox.

Segmentul de birouri cunoaste o crestere semnificativa în zona, datorita accesului usor spre centrul si nordul Capitalei, dar si existentei unui potential ridicat de transformare a multor foste complexe industriale în spatii moderne.

Atât timp cât Nordul este înca deschis spre dezvoltare, zona de Vest nu este în topul preferintelor investitorilor. De altfel, pâna recent, segmentul de birouri pentru zona de vest a Capitalei era reprezentat de imobile talie mica, de clasa B, în multe cazuri renovate.

Recent, au aparut dezvoltari reprezentative, de talie mare, cum ar fi cele de tip Business Park (Sema Park, West Gate), dar si de tip clasa A (Anchor Plaza, Cotroceni Park, Global Business Center, Riverside). Mai mult, o chirie de 14 – 16 euro/mp/luna în vest este o atractie pentru companii.