Taxele principale nu vor fi modificate pana in 2008, a declarat, ieri, intr-un seminar economic, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Solutia gasita de autoritati pentru majorarea veniturilor bugetare este reprezentata de modificarea impozitelor secundare. Printre acestea este impozitul pe proprietate. In prezent acest impozit se situeaza la aproximativ 1%, mai putin de jumatate din nivelul tarilor UE. In acelasi timp, noul cod fiscal va prevede si majorarea taxei de mediu. O alta masura menita sa creasca veniturile bugetare va fi “convertirea unei parti din agricultura la economia de piata”. Decizia a fost anticipata in urma cu o luna de mai multi analisti care atrageau atentia asupra faptului ca un domeniu (agricultura) care reprezinta 14% din PIB aduce la buget venituri mult prea mici. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost discutat recent de oficialii Ministerului Finantelor cu firmele de consultanta financiara si audit, cu patronatele si cu reprezentantii mediului de afaceri. Dupa ce va fi discutat in Guvern, actul normativ va fi supus aprobarii Parlamentului. Modificarile sunt prevazute sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.

Cheltuielile, pe primul plan

Obiectivul major al tarii este majorarea cheltuielilor bugetare cu pana la 34 – 35 la suta din PIB in cativa ani, considera presedintele comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian. “In 2006 acestea vor urca cu pana la 31,6 la suta din PIB si acest lucru in conditiile in care nu au fost efectuate majorari de taxe”, a explicat Vosganian. In aprilie 2006 veniturile bugetare au crescut cu 12 la suta in termeni reali fata de perioada similara a anului trecut.
Totodata, Vosganian considera ca pana in 2013- 2014 salariul mediu net ar putea ajunge la 515 euro, iar cel minim la 250 euro. In opinia ministrului Vladescu, problema cea mai mare a Romaniei nu este cea a banilor pentru cofinantarea proiectelor realizate prin fonduri structurale, ci este vorba de cheltuirea acestor bani. “Romania are banii. Exista o problema legata de cheltuirea acestora, care nu tine nici macar de inexistenta proiectelor. In ultima perioada exista o masa critica a proiectelor, dar avem mari probleme in implementarea acestora. In plus, Romania are o problema cu calitatea fortei de munca, a oamenilor care trebuie sa cheltuiasca banii”, a mai spus Vladescu.
Potrivit lui Varujan Vosganian, in 2007 Romania va trebui sa contribuie la cofinantarea fondurilor pe care le va primi de la Uniunea Europeana cu circa 300 milioane euro, urmand ca in anii urmatori aceasta sa creasca.
Fostul ministru de Finante Daniel Daianu este de parere ca impozitarea muncii ramane in continuare o piedica in evolutia pietei muncii, iar anul 2007 “ne va prinde cu o capacitate de absorbtie limitata” a fondurilor europene.

Citeste si:  Despagubiri de 653 miliarde de lei la Autostrada Bechtel

Majorarea impozitului pe proprietate va naste controverse

In privinta impozitului pe proprietate, ministrul Vladescu anticipeaza ca vor aparea “multe critici” datorate faptului ca cei care castiga mult vor avea impresia ca platesc exagerat.
“Nivelul de taxare a proprietatii in Romania nu este deloc impovarator. Din aceste taxe, in Romania, se castiga mai putin de 1% din PIB. Exista tari in care ponderea este 3-4% din PIB”, a mai spus Vladescu. El a dat ca exemplu un proprietar a carui locuinta valoreaza 100.000 de euro, spunand ca nu este exagerat sa plateasca o taxa de 1.000 de euro.

Cota de 16% pentru microintreprinderi, mar al discordiei

Introducerea impozitului de 16 la suta pe profit pentru microintreprinderi nu va afecta dezvoltarea economiei, ci va stabili un standard comun pentru toate societatile comerciale romanesti, a mai spus ministrul Sebastian Vladescu. Pe de alta parte, presedintele Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Eugen Ovidiu Chirovici, considera ca introducerea impozitului pe profit de 16% pentru microintreprinderi nu va atrage mai multi bani la buget si va afecta in mod negativ firmele mici cu activitati economice legale. “Sper ca modificarea Codului Fiscal va oferi mediului de afaceri incredere in predictibilitatea sistemului de taxe si impozite”, a explicat Vladescu. In acelasi timp, presedintele ANIMMC considera ca pentru microfirmele care functioneaza in regula, vor creste cheltuielile de contabilitate pentru ca acest sistem de impozitare este mai complicat. Chirovici a apreciat ca mentinerea impozitului la nivelul de 3% este o facilitate vitala pentru firmele din Romania. Potrivit noului Cod Fiscal, din 2007 microintreprinderile nu vor mai fi impozitate cu 3 la suta pentru cifra de afaceri, ci vor plati un impozit pe profit de 16 la suta.

Citeste si:  Coalitia inoata in apele tulburi ale Bugetului si Legii 215

Autor: Serban Buscu