Chiria medie pentru un metru patrat de spatiu pentru birouri de clasa A, in Romania, a ajuns anul trecut la 18 euro. Chiar si in aceste conditii spatiul liber reprezinta doar 3,7% din totalul de 702.000 metri patrati existenti in Bucuresti.
Dupa un an foarte bun in 2004, investitiile pe piata imobiliara au incetinit in prima jumatate a anului 2005. Doua investitii majore in piata s-au finalizat in primele sase luni ale anului 2005, fata de sapte pe tot parcursul anului 2004. Ambele tranzactii au vizat vinzarea a doua cladiri de birouri, conform unui studiu realizat de firma de consultanta si intermediere imobiliara, CBRE.
Spatiu putin, cerere mare
In total, in Capitala exista 702.000 de metri patrati pentru birouri. Pare putin daca ar fi sa comparam cu ceea ce exista la vecinii nostri. In Budapesta exista 1.526.000 de metri patrati de spatii pentru birouri. In Bratislava, capitala Slovaciei, 937.000, in Varsovia 2.326.000, iar in Moscova nu mai putin de patru milioane si jumatate de metri patrati. Numai Sofia sta mai slab la acest capitol, capitala bulgara beneficiind de 430.000 de metri patrati, dar capitala Bulgariei are si o populatie la jumatate fata de Bucuresti.
Cererea este mare in Bucuresti, dovada fiind cele numai 3,7 procente din totalul de spatii pentru birouri ce figureaza ca fiind neocupate, conform studiului firmei CBRE.
Amortizare rapida
Firmele ce investesc pe piata imobiliara de la noi cauta sa-si recupereze cit mai rapid investitia. O rata de amortizare de 10% pe an, pentru Romania, este mare in comparatie cu 7,5% pentru Cehia si Ungaria. In Bulgaria este aproape la fel ca in Romania, rata de recuperare fiind de 10,25%. Insa in Rusia rata de amortizare este cea mai mare, 12,5% anual.
Chirii in media Europeana
Chiria pentru un metru patrat de spatii pentru birouri de clasa A, in Bucuresti, este de 18 euro. Din acest punct de vedere, Bucurestiul este in linie cu alte capitale est-europene, in Praga chiria fiind de 18,5 euro, iar in Sofia, 17. Cel mai mult se cere pentru un mediu patrat la Moscova, chiria fiind aici foarte mare, 41,5 euro. In Bucuresti, contractele de inchiriere se semneaza pe perioade foarte lungi de timp, 5-10 ani, o alta urmare a faptului ca foarte multe firme cauta tot mai multe spatii la nivel occidental in care sa-si desfasoare activitatea.
Autor: Alexandru Gugoasa