Inundatiile continua sa provoace pagube si victime omenesti, chiar daca ploile s-au diminuat considerabil in ultimele zile. Astfel, numarul victimelor in urma inundatiilor a crescut la opt dupa ce doi dintre cei trei locanici dati disparuti in judetul Constanta au fost gasiti morti.

Ieri dimineata, la nici 24 de ore dupa ce autoritatile dadeau asigurari ca viitura de pe Ialomita va fi controlata, a cedat digul de la Suditi, din apropierea comunei ialomitene Saveni. Potrivit prefectului de Ialomita, Marinica Cazacu, digul a cedat din cauza pamantului moale. La Saveni, nivelul apei se masoara dupa Cruce. Satenii care nu s-au refugiat la rude sau cunostinte, cu casele construite pe deal, stau insirati ca la cinematograf si privesc cum Ialomita se indreapta incet dar sigur spre casele lor. „A crescut crucea“, semn ca Ialomita continua sa se umfle. Aici, in zona, oamenii sunt impartiti in doua tabere: nepasatorii din Fratilesti si prevazatorii din Saveni. Cei din prima categorie stau linistiti la birturi si isi vad de una din putinele activitati cotidiene: berea la halba.

„Prevazatorii“ din Saveni s-au sculat inca de dimineata anuntati de primar sau, dupa caz de rude.

Citeste si:  Lobbistii nu ies din umbra

„M-a trezit cumnata-mea sa-i iau pe aia micii si sa plec ca vine apa peste noi“, semn ca telefonul fara fir al satului functioneaza. Dimineata la noua si-un sfert, digul s-a rupt si apa a inceput sa dea navala catre sat. De frica apei, localnicii din Saveni s-au mobilizat de urgenta.Pe langa ei, autoritatile dau ordine.

Au ridicat 4 km de dig care sa protejeze satul. Dar se pare ca nu a fost de ajuns.“L-am luat pe asta micu si mai multi sateni, am venit acilea sa vedem ce putem face“, iti arata cum sta treaba unul dintre locuitori. Pana la 11 ziua nu s-a putut face nimic. De atunci insa, jandarmii nu mai contenesc cu caratul sacilor. „Avem cate doua batalioane, pe care le schimbam la cateva ore“, spune seful militarilor adusi in zona. Punctul fierbinte al actiunii este acum in cealalta parte a satului, la ruptura de 15 m din dig. Chiar daca intre sat si apa este un teren viran care poate fi inundat fara probleme, oamenii nu vor sa riste. Autoritati, jandarmi si localnici, pun la cale un plan care pare desprins din filme: sa blocheze apa cu ajutorul unui „stavilar“ construit din piloni trasi cu tractorul si saci de nisip adusi cu elicopterul. Cu apa pana la brau, cot la cot cu cativa sateni si jandarmi, prefectul de Ialomita, Marinica Cazacu incearca sa controleze spartura din dig. Pe rand, legati cu sfoara, oamenii intra unul cate unul si fixeaza pilonii. Vine apoi elicopterul care transporta sacii cu nisip.

Citeste si:  Justitia ii da peste nas lui Basescu

Nici Capitala nu este scutita de surprize, chiar daca vremea s-a indreptat de la inceputul saptamanii. Marti noapte, in jurul orei 2.00, localnicii din zona „Patrarului“, cartierul bucurestean Giulesti, s-au trezit cu apa in case dupa mai bine de patru zile de la oprirea ploilor. (A.I., D.S.)

Vremea in octombrie: una calda, una rece

Luna octombrie vine cu ploi, zapada, dar si cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius. Mariana Baciu, meteorolog previzionist la ANM, ne-a declarat ca, luna octombrie se caracterizeaza printr-o alternare a perioadelor calde cu cele reci. Astfel, daca intre 15-20 octombrie va fi cald, intre 21-23 octombrie, toate regiunile tarii vor fi traversate de un nou val de vreme rece. La sfarsitul lunii octombrie vremea va intra din nou intr-un proces de incalzire usoara. Din punct de vedere termic, temperaturile se vor incadra in limite normale sau vor depasi usor, in estul si centrul tarii, temperaturile obisnuite pentru aceasta luna. Cantitatile de precipitatii vor avea o tendinta excedentara in majoritatea regiunilor tarii. Astfel, in intervalul 1-15 octombrie, vom avea parte de zile calde, cu temperaturi ce pot atinge 25 de grade in sudul tarii, care vor fi urmate de zile reci, cu bruma si inghet in zonele nordice si centrale. Daca in aceasta perioada a anului, temperaturile minime normale sunt cuprinse intre 0-10 grade, in prima parte a lunii octombrie, in nordul si centrul tarii minimele vor scadea pana la minus 5 grade Celsius. La munte, temporar, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. (D.C.)

Citeste si:  Firme straine, in locul IMM romanesti

Autor: Alexandru Ionescu