Cabinetul Tariceanu a ajutat si Petromidia si afacerile cu tigari ale lui Peter Imre. Controversele privind tratamentul preferential de care ar fi beneficiat Dinu Patriciu si Peter Imre din partea guvernului Tariceanu au inceput aproape imediat dupa instalarea in functie a noului cabinet. Decizia lui Calin Popescu-Tariceanu de a-si vinde actiunile pe care le detinuse la Petromidia (companie la care Patriciu este actionar majoritar) n-a reusit sa opreasca speculatiile privind apropierea dintre cei doi.
La mijlocul lunii ianuarie, asa-numita „ordonanta Patriciu” a incins spiritele in executiv, provocand o disputa la scena deschisa intre doi dintre ministri: cel al economiei, Codrut Seres, si cel de finante, Ionut Popescu. Era vorba despre o ordonanta emisa in 2003 de guvernul Nastase, prin care datoriile la bugetul de stat ale rafinariei Petromidia au fost transformate in obligatiuni. Seres a refuzat sa avizeze actul normativ. In schimb, Ministerul Finantelor Publice (MFP), condus de liberalul Ionut Popescu, a dat unda verde trecerii prin parlament a ordonantei – prilej de discutii in contradictoriu intre cei doi. Tariceanu a pledat, la acea vreme, pentru avizarea favorabila a ordonantei.
Ordin ministerial pentru Imre
Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 463/2005, privind marcajele pentru produse din tutun si alcool, compania Philip Morris Romania SRL a evitat o pierdere de aproape un sfert de milion de euro. Actul normativ a fost emis pe 14 aprilie 2005, cu semnatura lui Ionut Popescu, dar a fost publicat in Monitorul Oficial abia pe 20 aprilie, data-limita pana la care utilizatorii de marcaje erau obligati sa anunte la organele fiscale stocurile de timbre vechi detinute. Acestea nu mai puteau fi utilizate dupa 30 aprilie.
Avand in vedere faptul ca – la acea data – detinea cel mai mare stoc de timbre, compania Philip Morris Romania a fost beneficiarul clar al ordinului ministerial. Firma condusa de Peter Imre avea un stoc de peste 15 milioane de timbre vechi, in valoare de 242.925 euro, pentru care ar fi trebuit sa plateasca Imprimeriei Nationale contravaloarea lor si sa suporte costurile de distrugere a acestora.
Acelasi Imre a negociat cu ministrul Ionut Popescu noile accize la produsele din tutun, care-i puneau in dificultate pe producatorii de tigari ieftine. Peter Imre a fost si un apropiat al guvernului PSD, afisandu-se in Kiseleff in ziua in care au fost anuntate rezultatele alegerilor prezidentiale.
Udrea a fost de fata la intalnirea de la Snagov
Dinu Patriciu a recunoscut ieri ca la celebra masa de la Snagov a poposit si Elena Udrea, consilier de stat, seful Administratiei Prezidentiale, impreuna cu sotul acesteia, omul de afaceri Mihai Cocos. Patriciu a relatat ieri ironizandu-l pe Traian Basescu, detalii legate de intalnire, precizand insa ca Elena Udrea nu a stat la aceeasi masa cu premeirul Tariceanu, ci la una alaturata. „A stat doar cateva minute, am schimbat doar doua vorbe, dupa care s-au asezat las o alta masa”. Sorin Rosca Stanescu, comesean cu Patriciu si Tariceanu nu si-a amintit insa sa o fi vazut pe Elena Udrea in localul din Snagov.
Consultari institutionalizate, nu private
Premierul Tariceanu a sustinut in raspunsul la acuzatiile lui Traian Basescu ca el se consulta permanent cu mediul de afaceri, nominalizand companii si banci. Acestea au reactionat ieri, sustinand ca au avut consultari exclusiv institutionalizate, nu private. Anca Harasim, director executiv la Camera de Comert Romano-Americana (AmCham), ne-a declarat: „Noi ne consultam cu reprezentantii guvernului numai pe probleme economice, specifice domeniului in care activam. Nu avem capacitatea necesara unor discutii pe teme politice. Dar discutiile pe care le purtam sunt cu toti membrii guvernului, nu numai cu domnul Tariceanu. Precizez insa ca nu am avut niciodata o consultare personala cu primul-ministru, ci numai la nivel institutional. AmCham face interfata cu institutiile statului pe probleme care tin numai de mediul de afaceri”, a declarat Anca Harasim. Marian Petre Milut, presedintele UNPR, a afirmat ca prim-ministrul nu s-a consultat cu Uniunea pe care o conduce. „Deciziile pe care le-a luat Calin Popescu-Tariceanu nu au fost influentate de Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania (UNPR). Organizatia pe care o conduc are foarte rar intalniri cu dansul. Trebuie vazut intai daca acele persoane au beneficiat la un moment dat de sprijinul lui Tariceanu. Asta ar fi foarte grav”, a afirmat presedintele UNPR.