Este adevarat ca fara sa facem miscare in mod regulat ne imbolnavim si imbatranim mai repede. Dar ce ne impiedica sa nu facem sport, sa dansam, sa ne plimbam? Poate serviciul, sau copiii, sau timpul, sau veniturile mici. Sau toate la un loc. De serviciu si timp in perioada sarbatorilor nu se pune problema, copiii merg la bunici, iar in privinta problemelor financiare, daca este nevoie de echipamente sau abonamente la salile de sport, exista credite rapide. Putem apela din cand in cand la ele. Sportul este sanatate curata si nu ar trebui sa il punem in capatul de jos al listei de prioritati. Fa-ti timp acum si apuca-te serios de un sport! Iata cateva din beneficiile pe care ti le poate aduce un program sanatos de sport.

Sportul ajuta la mentinerea sanatatii

Sporturile la indemana oricui, precum alergatul sau mersul pe bicicleta, contribuie semnificativ la mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular si la scaderea procentajului de grasimi din sange. De asemenea, greutatea corpului se echilibreaza, iar musculatura se tonifica. Avantajele sunt nenumarate si putini stiu ca un corp bine lucrat, cu masa musculara, va pierde in greutate mai usor, deoarece metabolismul este accelerat si se pierd mai multe calorii.

Sportul imbunatateste starea mentala

Pe langa faptul ca veti avea o greutate de invidiat, un sistem osos si muscular puternic si o inima antrenata, sportul regulat oxigeneaza creierul si influenteaza in mod pozitiv starea psihica. O repriza de exercitii fizice, de plimbare in natura sau de alergat va aduc tone de energie si relaxare pentru o zi. Doar 30 de minute sunt necesare pentru creier sa aiba puterea sa elibereze substantele chimice magice numite endorfine, care va vor aduce instantaneu o senzatie de bine. Va veti simti de indata mai optimisti si plini de viata.

Sportul imbunatateste calitatea somnului

Un alt beneficiu se remarca in cazul persoanelor stresate, cele care adorm de obicei foarte greu. Indicat este joggingul usor in parcuri cu multa verdeata si ambianta placuta. Mai mult, aceste facilitati sunt aproape la indemana oricui si ar fi bine sa profitati de aceste bucurii mai ales in weekend. Veti avea creierul mai relaxat, iar capacitatea de concentrare va spori. Veti reusi sa alungati gandurile negative si sa va odihniti mai bine. Somnul bun si odihnitor se va rasfrange si asupra activitatilor de peste zi, si drept rezultat veti avea parte de un randament sporit. Este valabila si reciproca, ceea ce inseamna ca nu veti avea parte de stari de somnolenta si nu va veti simti obositi fara motiv.

Sportul ajuta la formarea unor prietenii

Cati dintre noi nu-si amintesc cu drag de prietenii intalniti ca urmare a unor competitii, tabere, concursuri? Sporturile, mai ales cele practicate in echipa, dar nu numai, intaresc sau formeaza relatiile de prietenie. Un coechipier este o persoana pe care te poti baza in timpul unui meci important sau al unui concurs de dans, dar se poate dovedi un prieten de nadejde si in viata particulara. Elementul unificator in acest caz, puntea acestei relatii, este tocmai pasiunea comuna pentru activitatea care a dus la intalnirea voastra. Sportivii, se stie, sunt oameni deschisi, veseli, comunicativi.

Asa cum se poate observa este benefic din mai multe puncte de vedere sa practici un sport, mai ales unul care te pasioneaza. Sunt cazuri, este adevarat, cand procurarea echipamentelor necesare, deplasarile la meciuri si concursuri necesita bani in afara celor asigurate prin asociatiile sportive sau institutiile scolare, in functie de caz. Este recomandabil sa apelati la imprumuturi rapide fara acte in caz de fonduri insuficiente, dar in niciun caz nu intrerupeti activitatea din acest motiv.