Pentru a intelege ce se intampla cu leul in raport cu dolarul, trebuie sa intelegem ce este rata de schimb, importanta acesteia, modul in care aceasta este determinata si ce factori o afecteaza. Un curs de schimb competitiv este legat de situatia economica a unei tari. Asa se intampla si cand vine vorba de curs valutar BNR. Dolarul american (USD) si euro (EUR) sunt monedele cele mai utilizate ca monede de referinta.

Raportandu-ne la Romania, miscarile unui curs valutar BNR afecteaza relatiile comerciale cu alte natiuni. La modul general, o moneda puternica va determina ca exporturile tarii sa fie mai scumpe si importurile mai ieftine; o moneda mai slaba va face ca exporturile tarii sa fie mai ieftine si importurile mai costisitoare.

Factorii care influenteaza rata de schimb sunt cei care influenteaza exporturile si importurile de bunuri sau servicii si de capital, deoarece acestea sunt componentele cererii si ofertei de valuta, care determina in final tipul de schimb. Exista numerosi factori care determina cursul de schimb si toti sunt legati de relatiile comerciale dintre tari. In fond, rata de schimb este relativa si este exprimata ca o comparatie intre monedele a doua tari.

Citeste si:  Raiffeisen Bank ofera produse de creditare pentru IMM-urile din orasele mici

3 dintre factorii care influenteaza rata de schimb

1. Variatii ale inflatiei

In situatia in care in unele tari este vorba despre o rata sustinuta de inflatie mica, valoarea monedei creste in mod similar cresterii puterii sale de cumparare in raportul cu alte monede. In tarile in care inflatia este mare, se depreciaza si moneda in raport cu alte valute.

2. Variatii ale ratei dobanzilor

Daca in Romania, de exemplu, am vorbi despre o crestere a ratelor dobanzilor, ar fi atras capital strain iar cursul valutar BNR ar creste. Poate fi vorba si despre situatia inversa: ratele dobanzilor scad, in consecinta scad si ratele de schimb valutar.

3. Deficitul de cont curent

Contul curent se poate defini dreptun bilant al schimburilor comerciale dintre un stat si alte state, partenere comerciale. Acesta include totalitatea platilor realizate intre tari pentru bunuri, servicii, dobanzi si dividende. Cad vine vorba despre deficit de contul curent, inseamna ca tara respectiva  cheltuieste mai mult decat castiga pe comertul extern si, pentru a-si acoperi cheltuielile, imprumuta capital strain.

Citeste si:  Actiunile BRD revin la tranzactionare