Piata bursiera a traversat a doua saptamana de scadere din acest an, provocata de lipsa sustinerii la cumparare. Analistii considera ca ultimele evenimente legate de ancheta presedintelui Rompetrol a avut o oarecare influenta asupra pietei, starea de nesiguranta determinand o prudenta vizibila atat din partea vanzatorilor cat si a cumparatorilor. In aceasta saptamana doar 9 emitenti inregistreaza per total variatii pozitive, din care 2 au cresteri semnificative. Nici scaderile spectaculoase nu sunt multe, insa majoritatea actiunilor cu lichiditate ridicata, cele care dau trendul unei piete, au scazut.

Minimum de lichiditate

Bursa a consemnat cea mai mica valoare a tranzactiilor. Pasivitatea investitorilor s-a reflectat in rulaje mici raportate zilnic. Per ansamblu, scaderile au fost de 2-3 procente. Valoarea totala a tranzactiilor efectuate in aceasta saptamana a fost de 217,7 milioane RON, cu o medie zilnica de 43,5 milioane RON, cea mai scazuta valoare fiind inregistrata in ultima sedinta, cand s-au inregistrat tranzactii de 20 de milioane de RON. Capitalizarea pietei a scazut cu 1,6% la 68,6 miliarde RON la inchiderea sedintei de vineri.

Citeste si:  Investitorii in SIF-uri asteapta dividendele BCR

Segmentul petrolier a contribuit la scaderea pietei

Atentia generala a fost indreptata spre actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Acestea au suferit o cadere puternica marti, 21 februarie, cand cursul s-a apropiat de minimul posibil al zilei, scazand cu 14,5% pana la 0,0896 RON. Insa tendinta s-a inversat brusc chiar in acea sedinta si pana la finalul saptamanii n-au mai fost fluctuatii de asemenea amploare. Ultima tranzactie s-a facut la 0,0950 lei noi, in scadere de 14,4% fata de saptamana anterioara. Aceasta a fost cea mai mare scadere din intreaga piata.
In aceste conditii si actiunile Petrom au fost mai putin tranzactionate fata de alte perioade. Cursul a scazut la un minim de 0,5850 RON in sedinta de marti, insa in a doua parte a saptamanii a evoluat echilibrat in jurul palierului de 0,6 RON, unde a si inchis, cu 0,8% in scadere fata de perioada anterioara.

SIF-urile ar putea creste din nou

Avand in vedere incetarea, cel putin pe moment, a starii de nesiguranta data de ancheta Rompetrol, in saptamana urmatoare brokerii se asteapta ca piata bursiera sa revina la cresteri, mai ales in segmentul SIF-uri, unde scaderile care au avut loc au adus cotatii interesante, raportate la activele nete ale societatilor de investitii.
In segmentul de SIF-uri, vanzatorii au fost mai vizibili, aici scaderea mentinandu-se si in cea de-a doua parte a saptamanii. Actiunile SIF au acumulat scaderi cuprinse intre 4,5 la suta si 6 procente. Analistii considera ca aceasta scadere este de fapt o corectie intervenita dupa parcursul inregistrat in ultimul an. Cea mai mare scadere a fost inregistrata de SIF 3 Transilvania, cu 5,8 la suta. Cel mai tranzactionat titlu a fost SIF 5 Oltenia, cu un volum raportat de 18,3 milioane de lei noi.

Citeste si:  Calendarul impozitelor pentru 2007

Tranzactii foarte mari pe Deal

Ultima saptamana a adus tranzactii Deal foarte ridicate pe actiunile BRD-Groupe Societe Generale, Turbomecanica Bucuresti, Rompetrol Rafinare Constanta, Silcotub Zalau si Sinteza Oradea, valoarea insumata a acestor schimburi fiind de 56,44 milioane RON, adica 26% din totalul bursei. Dintre acestea mai importante au fost schimburile cu actiunile BRD-Groupe
Societe Generale, prin Deal transferandu-se in total 2.813.000 actiuni. Si sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii in valoare de 229.191 RON, schimburile fiind impartite de obligatiunile emise de Raiffeisen BANK si de cele ale BRD-Groupe Societe Generale.

Autor: Anca Vlada