Banca italiana, extrem de prezenta in Rusia, ar putea parasi Rusia in cazul unui “scenariu extrem” si sa reduca la zero ansamblul actiunilor sale in tara. O decizie care ar putea sa o coste numai putin de 7,4 miliarde de euro conform unui comunicat emis de banca care nu isi doreste insa sa renunte la varsamantul dividendelor actionarilor sai. Banca Centrala europeana a invutat, cu toate acestea, institutiile cele mai expuse sa isi revizuiasca planurile de distribuire fara sa aiba in vedere o noua limitare a retributiilor, ca anul trecut spre exemplu.

A venit randul bancii UniCredit, a doua bana europeana cea mai expusa in Rusia, sa isi pregateasca pentru o eventuala parasire de urgenta a tarii. Intr-un comunicat publicat saptamana trecuta, banca italina a adeclarat ca in cazul unui “scenariu extrem” costul unei deprecieri totale a activitatilor sale in Rusia, inclusive incapacitatea de a-si recupera creantele, se reidica la 7,4 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, filiala rusa a bancii italinee UniCredit Bank (4000 de salariati) cu un portofoliu de aproximativ 7,8 miliarde de euro si “expuenere transfontaliera” grupurilor rusesti se ridica la 4,5 miliarde de euro. Insa, mai putind e 5% din aceste societati sunt afectate enorm de sanctiunile economice impuse de Occident dupa izbucnirea conflictului in Ucraina.

Citeste si:  International Leasing emite obligatiuni de 4,8 milioane lei

Raiffeisen nu pleaca din Rusia

Din momentul in care au fost impuse sanctiuni economice si financiare impotriva Rusiei, bursa ruseasca a avut parte de cele mai mari pierderi. Efectele s-au vazut si la activele bancilor active pe piata financiara din Rusia.

Ulterior, au aparut zvonuri despre anumite banci si despre intentiile acestora de retragere din Rusia. Printre acestea a aparut si numele celor de la Raiffeisen, dar CEO-ul sustine ca banca are o expunere de 473 milioane de euro la institutii financiare si alte companii sanctionate in Rusia, deci, pentru moment nu pleaca din Rusia. Ramane de vazut daca va face acest lucru sau nu in viitorul apropiat.

Sursa: https://www.latribune.fr/entreprises-finance/banques-finance/banque/guerre-en-ukraine-unicredit-n-exclut-pas-de-quitter-la-russie-906196.html