Vicepremierul George Copos zice ca ar vrea sa cumpere World Trade Center, dupa ce anul trecut compania a avut profit, pentru prima oara in peste 10 ani de existenta. Situatia este insa complicata. World Trade Center Bucuresti (WTCB), proprietarul Sofitel, are o datorie de 74,6 milioane de dolari catre statul roman. Daca ar fi sa se vanda, pretul nu ar acoperi decat cel mult jumatate din cuantumul datoriilor. Pentru a putea fi vandut, AVAS ar trebui sa execute silit WTCB, unde are 20% din actiuni. Adica s-ar afla in conflict de interese. AVAS declara ca nu vrea sa vanda si prefera sa recupereze intr-un timp de vreo 10 -15 ani creanta pe care o are. In aceste conditii, o eventuala vanzare de catre AVAS spre firmele lui Copos sau ale oricui, insotita de stergerea datoriilor, ar putea insemna pagubirea statului.
Hotelul Sofitel, care face parte din proprietatea WTCB este interesant pentru multi investitori, ne-a declarat Paul Marasoiu, directorul unei firme de consultanta in domeniul hotelier. “Lasand la o parte datoriile, vanzarea hotelului si a spatiilor inconjuratoare este o afacere pentru oricine vrea sa cumpere. Un Sofitel curatat de datorii, cu spatiile de birouri si conferinte pe care le are, este o afacere hoteliera buna. Este pozitionat foarte bine in Bucuresti, langa singurul centru expozitional din Capitala, iar in plus are propriul centru expozitional World Trade Plaza”, ne explica Paul Marasoiu.
El nu este mirat de interesul Ana Hotels pentru WTCB. “Hotelul poate fi dorit de oricine vrea sa acumuleze in volum. Dar este la fel de interesant si pentru o companie straina care vrea sa intre pe piata hoteliera romaneasca”, spune Marasoiu.
Marea problema pentru orice cumparator al WRCB o reprezinta datoria enorma pe care acesta o are fata de statul roman, de circa doua ori valoarea de piata a acestuia.
La inceputul anului, creanta detinuta de AVAS la WTCB a fost redusa, prin transferul Satului Francez de la WTCB catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Datoria a scazut de la 89,9 milioane, dolari la 74,6 milioane dolari.
Compania World Trade Center (WTC) Bucuresti isi propune sa achite in acest an Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 3 milioane euro in contul datoriei sustinand ca are posibilitatile financiare de rambursare esalonata a intregii sume. Daca s-ar achita in medie 6 milioane pe an, AVAS ar putea recupera datoria in maximum 13 ani. Mircea Ursache, directorul general al companiei WTCB, ne-a declarat ca anul trecut compania a inregistrat o rata a profitului de 34% “una din cele mai mari de pe piata. “Profitul operational s-a situat in 2004 la circa 1.200 miliarde lei” ne-a declarat Ursache. “Ca urmare a unor tranzactii avantajoase pentru WTC, debitele catre bancile romanesti creditoare si catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei au fost sterse integral. Am incheiat si problema Satului Francez care a intrat in proprietatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti in contul unor datorii”, a declarat directorul general al WTCB. Ursache, fost sef al AVAS sub guvernarea PSD, nu vede ce interes ar avea un lant de hoteluri, precum Ana Hotels, a lui George Copos, sa cumpere o creanta de 74,6 milioane de dolari. “Sheratonul din Atena, care are o capacitate dubla, a costat 65 milioane euro” ne-a declarat directorul general al WTCB. Ionel Blanculescu, si el fost sef la AVAB, predecesorul AVAS, si care se ocupa in prezent tot de recuperarea de creante, dar pentru companii private, ne spune ca lucrurile nu stau chiar asa. “Daca se face executare silita, se poate recupera valoarea de piata a hotelului. Este vorba de 20-30 milioane de euro” crede Blanculescu. Chiar daca s-ar recupera doar o parte a dotoriei, Blanculescu ramane adeptul ei: “mai bine recuperam acum suma aceasta si o dam de exemplu la sanatate, decat sa asteptam recuperarea treptata, pentru ca nu putem sti cum merge afacerea in anii viitori. Dar faptul ca actiunile AVAS au fost transferate Fondului Proprietatea ma fac sa cred ca nu se vrea executarea silita”.
Lucru confirmat de AVAS. Aceasta institutie ne-a declarat ca vanzarea World Trade Center este ultimul lucru pe care il are in vedere pentru recuperarea datoriilor.
“In prezent, AVAS efectueaza analiza in vederea identificarii metodei optime de valorificare a soldului creantei detinute asupra WTCB S.A., urmarindu-se selectarea metodei care sa permita maximizarea valorii recuperabile. Mentionam ca executarea silita (ce presupune si vanzarea Hotelului Sofitel (foto)) este metoda care conduce la cel mai scazut grad de recuperare, aceasta datorandu-se si faptului ca terenul aferent “complexului WTCB” nu este in proprietatea WTCB S.A.” ne-au transmis cei de la AVAS. AVAS nici nu ar putea in prezent sa execute silit WTCB pentru ca fiind actionar, ar intra in conflict de interese cu sine, lucru pe care legea nu-l permite, mai spune Ionel Blanculescu. Cat despre ceilalti actionari, nici ei nu au interesul ca WTCB sa fie executata silit. “In cazul executarii silite, actionarii raman cu o firma care nu mai are nici un activ” explica Blanculescu.
Acum, AVAS detine 20% din actiunile hotelului. Cele 20% vor fi transferate din portofoliul AVAS in cel al Fondului Proprietatea.
“Eu consider ca daca se urmeaza proiectul cu Fondul Propietatea, statul ar trebui sa fie interesat sa detina cat mai multe actiuni, pentru a avea profit. Asa ca nu vad de ce nu s-ar transforma datoriile in actiuni” ne spune Mircea Ursache.
Asadar, exista cel putin trei variante la indemana statului pentru a-si recupera creantele de la WTCB:
– datoria sa fie reesalonata pe 10-15 ani, iar actionariatul sa ramana acelasi
– datoria sa fie transformata in actiuni, iar statul sa le transfere in fondul Proprietatea
– datoria sa fie stinsa in proportie de cel mult 50% prin executare silita si vanzare.
Potrivit observatorilor, cea mai rentabila pentru stat si contribuabil este cea de-a doua varianta si nicidecum vanzarea in pripa si in pierdere a WTCB in beneficiul unor afaceristi de pe Dambovita, precum George Copos.
Istoria unei datorii uriase
In 1995, WTC a atras credite, cu garantia Ministerului Finantelor, de la Credit Lyonnais si Societe Generale, in valoare de 609 milioane de franci francezi. In baza unei ordonante de Guvern, adoptata in 2002, fosta AVAB a preluat creantele mai multor firme provenite din credite externe garantate de Ministerul Finantelor – printre care si WTC Bucuresti. Alte creante ajunse in portofoliul AVAS s-au referit la datoriile pe care WTCB le avea fata de defuncta banca Bancorex si Banca Agricola.
Ana Hotels, la ora achizitiilor
Ana Hotels a incheiat, pe 28 iunie 2005, achizitia unui pachet de 52,47 la suta din actiunile detinute de proprietarul hotelului Athenee Palace Hilton, din Bucuresti, S.C. Athenee Phenix Group S.A. (APG). Tranzactia de achizitie s-a efectuat prin preluarea pachetului de actiuni detinute de trei societati private, controlate de Grupul Vivendi Universal. Conducerea companiei hoteliere nu a dezvaluit valoarea tranzactiei, dar potrivit unor surse din piata ea se cifreaza la 25-30 milioane de dolari. Ana Hotels a intentionat sa preia si pachetul detinut de statul roman la acest hotel (Ministerul Transporturilor detine 42% din actiunile Athenee Palace SA, societate care are 36% din hotel), dar acest lucru nu s-a intamplat. Compania Ana Hotels, membra a grupului de firme Ana, a investit in ultimii opt ani aproximativ 80 de milioane de euro in spatii de cazare, relaxare, conferinte si agrement. Portofoliul companiei cuprinde sapte hoteluri situate in Bucuresti (Crowne Plaza si Athenee Palace Hilton de cinci stele), Poiana Brasov (Sport, Bradul, Poiana), Eforie Nord (Europa, Astoria) si centrul de sanatate Ana Aslan Health Spa.
Autor: Adrian Nuta