Societatile de Investitii Financiare au consemnat o crestere medie lunara de 17 procente. Pe primele locuri se afla SIF 3 si SIF 5

Activele nete ale Societatilor de Investitii Financiare au totalizat la sfarsitul lunii ianuarie a anului trecut 5,923 miliarde lei noi. Potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv, valoarea activelor este in crestere cu 16,9 la suta fata de luna anterioara si cu 72,2 la suta fata de 31 ianuarie 2005.
Cele mai mari majorari de activ net le-au obtinut SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia de peste 23%, urmate de SIF Transilvania cu 21,5%.
In privinta detinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societati listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe Rasdaq, SIF Oltenia ocupa primul loc la acest capitol, cu detineri in valoare de 1,293 miliarde RON, din care peste 97 la suta sunt considerate imobilizari financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici detineri se situeaza SIF Muntenia, acestea insumand 742 milioane RON. In aceeasi perioada, disponibilitatile SIF-urilor plasate in depozite bancare a crescut cu 54 la suta. Cresterea activelor nete (in proportii diferite) are o cauza comuna tuturor SIF si anume aceea ca impozitul pe profitul amanat, inregistrat initial ca obligatie, a fost inscris la capitolul provizioane pentru riscuri si cheltuieli, capitol care, spre deosebire de «obligatii» nu se scade din activele societatii, se mentioneaza in comunicat.

Autor: Anca Vlada