Preturile locuintelor de pe piata supraîncalzita din Europa au început sa scada, ca o replica la deteriorarea sectorului de credite ipotecare din SUA, declin ce ar putea afecta si România, potrivit cotidianului britanic Telegraph.

Proprietatile de pe piata irlandeza au cunoscut o scadere a preturilor în ultimele patru luni, ca urmare a cresterii dobânzii din zona euro, în timp ce bubble-ul din statele baltice a explodat.
Potrivit sursei citate, preturile locuintelor din capitala Letoniei, Riga, au scazut cu 3,5% în iunie, urmând scaderea de 1% din mai. Apartamentele din orasul vechi au devenit la începutul anului mai scumpe decât în Berlin, multe credite ipotecare fiind realizate în euro, franci elvetieni si yeni, care ar putea crea un dezastru daca moneda letona s-ar deprecia, lucru care s-ar putea întâmpla pentru ca deficitul de cont curent al tarii a ajuns la 26% din PIB.
Explozii similare sunt si în România, Bulgaria, Croatia, chiar si Rusia. Banca Dansk a avertizat ca estul Europei a fost cuprins de un „bubble urias“, care aminteste de situatia din Asia cu putin înainte de criza din 1997.
În Irlanda, preturile locuintelor au scazut la 2,6% în primul semestru al anului, în Dublin fiind de 3,3%. Declinul se extinde repede în sectorul de imobiliare, numai în prima jumatate a anului înregistrându-se 34%. Conform unui rencensamânt irlandez, 15% din stocul de locuinte este gol.

Citeste si:  Spatiile rezidentiale si industriale tin capul de afis in imobiliarul autohton

„Gradul ridicat al datoriilor populatiei din multe regiuni ale Europei a lasat regiunea vulnerabila conditiilor severe de creditare. Nivelul datoriilor se ridica la 100% din PIB în Irlanda, Marea Britanie, Spania, Olanda si Danemarca“, a declarat economistul sef al Standard & Poor’s, Jean-Michel Six.Preturile proprietatilor din Franta au scazut cu 1,5% în iulie, desi de-a lungul anului s-a înregistrat o crestere de peste 5%. Jean-Michel Six a afirmat ca inflatia preturilor la locuinte poate înregistra o scadere în al doilea semestru al anului.
„Dobânzile de referinta majorate de bancile centrale îsi exercita veniturile disponibile, deja afectate de gradul de îndatorare a populatiei“, a spus Six. Banca Centrala Europeana a dublat rata dobânzii de la 2% în decembrie 2005 la 4% anul acesta.