Partidul Democrat si-a impus din nou punctul de vedere in Alianta. In lipsa premierului Tariceanu, liberalii au adoptat o pozitie mult mai relaxata in privinta suplimentarii bugetului Ministerului Educatiei. Presedintele democratilor, Emil Boc, a declarat ieri ca exista vointa politica atat la nivelul Aliantei, cat si al coalitiei pentru suplimentarea fondurilor acordate educatiei prin proiectul de buget pe 2006. Banii vor fi luati din “pusculita” Senatului si a Camerei Deputatilor, prin inghetarea fondurilor alocate celor doua Camere la nivelul anului 2005.

“Deja au fost identificate cele aproximativ 250 de miliarde de la bugetele parlamentului. Hotararea politica a Aliantei a fost luata in unanimitate, ca bugetul parlamentului sa ramana la fel ca in 2005”, a afirmat ieri liderul democrat Emil Boc.

Decizia guvernului de a aloca Ministerului Educatiei un buget scazut fata de anul trecut era cat pe-aici sa se termine cu un conflict pe fata intre copresedintii Aliantei, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu. Nemultumit ca executivul nu-si onoreaza angajamentele din programul de guvernare, PD i-a amenintat saptamana trecuta pe colegii de Alianta ca nu vor vota bugetul de stat pe 2006 daca educatia nu primeste 5% din PIB. Santajul democratilor l-a determinat pe premierul Tariceanu sa ameninte, la randul sau, cu demisia, dar, probabil din reflex, a renuntat la decizia initiala.

Citeste si:  Doar animalele cu pasaport primesc subventie

Pentru a mai calma spiritele, ieri, in cadrul Consiliului National de Coordonare (CNC) al Aliantei, s-a decis formarea unei comisii pentru a identifica si alte fonduri suplimentare pentru bugetul educatiei. Organismul va fi alcatuit, din partea liberalilor, de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, in timp ce democratii vor fi reprezentati de primarul Capitalei, Adriean Videanu, si de ministrul de stat Gheorghe Pogea. Acestia vor prezenta lunea viitoare, in urmatoarea sedinta a Aliantei, surse alternative pentru finantarea educatiei, pornind de la o analiza realista a bugetului public national. Totodata, se vor purta discutii si cu comisiile buget-finante reunite, dar si cu primul-ministru, astfel incat sa fie identificate sumele ce pot fi disponibilizate si la ce nivel se ridica acestea. Emil Boc nu a negat ca sunt vizate bugetele serviciilor secrete si fondul aflat la dispozitia primului-ministru. “Au fost enumerate cu titlu de exemplu cateva domenii de unde ar putea fi gasite respectivele suplimentari. Nu s-a decis inca nimic”, a afirmat Emil Boc. Referindu-se la acelasi subiect, Eugen Nicolaescu a declarat ca exista sume alocate serviciilor secrete mai mari decat este necesar. Potrivit liderului PD, Emil Boc, odata rezolvata problema finantarii invatamantului, PD va face nominalizarea pentru ministrul educatiei, probabil luna viitoare.

Citeste si:  Traian Basescu indeamna la boicotarea spagii

Alte decizii ale Aliantei

Totodata, Alianta a mai convenit ca reprezentantii sai in birourile permanente sa stabileasca un grafic de lucru pentru adoptarea bugetului pe 2006. In acelasi timp, amendamentele generale, legate de politicile guvernamentale, vor fi facute numai de grupurile parlamentare. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca amendamentele privind imbunatatirea activitatii in anumite circumscriptii electorale vor fi facute de catre parlamentari, in cadrul termenelor aprobate. In acelasi timp, Alianta sustine forma Legii minoritatilor adoptata de guvern, cu amendamentele admise in comisiile de specialitate din Senat. “Alianta este ingrijorata ca, din cauza PRM, care a depus un val de amendamente, exista posibilitatea ca legea sa nu fie votata in Senat si sa primeasca adoptare tacita. Alianta solicita PRM sa-si revizuiasca pozitia, astfel incat legea sa fie votata in timpul regulamentar”, a afirmat ieri Eugen Nicolaescu. Alianta si-a reafirmat si sprijinul pe care il acorda Ministerului Finantelor si ANAF in eforturile lor de a creste incasarile contributiilor catre stat, de la toate persoanele juridice, indiferent de forma de proprietate si de domeniul de activitate, a mai declarat Nicolaescu.

Citeste si:  Comisie de supraveghere pentru firmele de leasing

Autor: Diana Stirlea