Lumea masinilor mici se va schimba radical in urmatorii ani. Doi dintre producatorii auto importanti au luat ieri, independent, hotarari defintive cu privire la implicarea in astfel de proiecte. General Motors si Volkswagen au declarat cu mult timp in urma intentia de a construi masini de dimensiuni mici si preturi pe masura. La jumatatea anului trecut au existau chiar zvonuri ca cei doi pot colabora pentru constructia unui astefel de vehicul. Daca au existat discutii in acest sens, acestea au esuat cu siguranta.

Oficialii GM au decis ca impreuna cu Chery Auto, companie chineza, sa demareze constructia unui mini ieftin. Masina va fi construita in China si apoi exportata in intreaga lume. Pentru a demara afacerea mai asteapta o semantura din partea Guvernului chinez care va parafa acordul pana la sfarsitul lunii martie.

Volkswagen este cu un pas inainte pentru ca are deja in dezvoltare un astfel de proiect. Masina pe care intentioneaza sa o lanseza pe piata in 2009 va costa aproximativ 6000 de euro si va fi construita in Rusia, India sau China. Surse din interiorul companiei au declarat ca vehiculul nu este destinat pietei europene, in schimb Volkswagen isi doreste un mini premium, hachback cu motor asezat in spate, care sa concureze cu Mini Cooper.

Chrysler si-a anuntat si el intentia de a intra pe piata masinilor low-cost si chiar a creat un joint-venture cu aceeasi Chery Auto. Americanii au declarat ca vor sa duca masina pe piata americana, dar si in Europa cu intentia declarata de a “musca” din piata Loganului. Planurile pareau a decurge normal, masina fiind construita pe o platforma deja existenta in cureta chinezilor.

Proiectul a fost insa stopat in aceasta forma, iar acum exista informatii conform carora masina va fi construita in jurul conceptului Dodge Hornet. Reprezentantii Toyota au declarat raspicat ca sunt in cautare de parteneri pentru a construi un vehicul cu care sa atace piata Loganului atat in Europa, cat si pe piatele emergente.