Dupa ce tara noastra va adera la UE, sectorul cu cele mai mari probleme va fi cel agricol, in pofida fondurilor europene ce vor fi allocate in aceasta directie, sunt de parere specialistii din domeniu. Ei spun ca, din 2007, cheltuielile cu productivitatea vor creste foarte mult, in conditiile in care va exista o presiune foarte mare asupra agricultorilor si din partea concurentei. Producatorii de lapte, legume si fructe vor primi bani de la stat doar daca pretul produselor va cobori sub cel minim convenit, la fel cum se intampla in cazul cerealelor.
Toke Istvan, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), a declarat, in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), ca Romania se va confrunta cu probleme majore in agricultura dupa integrare.“Deschiderea portilor spre UE va duce la fuga angajatilor pregatiti din tara si, de asemenea, vor fi probleme grave in competitivitatea economica si agricola“, a spus oficialul MAPDR.
El crede ca, din aceasta cauza, cheltuielile de productivitate vor creste foarte mult, in conditiile in care, in acest domeniu, va exista o presiune asupra producatorilor agricoli.“Cotele de lapte si de vin vor schimba modul de viata al taranilor, iar taxele vamale vor disparea. Totodata, vor veni bani europeni, avand in vedere ca agricultura va primi 40% din totalul fondurilor UE“, a precizat Istvan. In opinia sa, pentru a nu se ajunge la clauza de salvgaldare, cele doua agentii, respectiv Agentia de Plati si Interventie si Agricultura si fosta Agentie Sapard, trebuie sa devina functionale pana la data integrarii si, mai ales, sa reuseasca sa absoarba fondurile.
In context, Mihail Dumitru, reprezentantul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat ca Romania va primi pentru acest domeniu, in perioada 2007 – 2013, suma de 8 miliarde de euro pentru fonduri structurale, din care 0,74 miliarde sunt alocati pentru 2007.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca fermierii români vor primi subventii la nivelul celor europeni abia peste sapte ani.“De anul viitor, subventiile directe vor veni pentru cei care lucreaza pamântul si cei care au minimum un hectar. Cam 70% din proprietarii de terenuri vor fi beneficiarii subventiilor directe. Nivelul lor va creste în fiecare an pâna în 2013, când vom avea cât fermierul european“, a spus ministrul.
Romania va fi intr-o perioada de tranzitie totala
Peter Jungen, copresedintele SME UNION, este de parere ca agricultura joaca, in Romania, un rol mult mai important decat in Europa de Vest, deoarece 40% din populatia tarii lucreaza in domeniu, iar 20% din PIB provine din acest sector. Acesta crede ca nici o alta tara membra UE nu se confrunta cu aceasta situatie. „In Romania, mai mult de 5 milioane de locuitori sunt agricultori, in timp ce in tarile UE doar 4,3% din populatie lucreaza in acest domeniu. Acest lucru va avea consecinte grave asupra Romaniei, din cauza ca tara va fi intr-o perioada de tranzitie totala”, a spus Jungen.
Acesta a adaugat ca impozitul progresiv practicat în vestul UE este imoral si ar trebui ignorata ideea unei armonizari fiscale, deoarece tarile occidentale pot învata lectia cotei unice de la statele din Est. „Este important sa avem concurenta fiscala“, a spus Peter Jungen.
Pret minim garantat la lapte si la legume-fructe
Producatorii de lapte, legume si fructe vor primi bani de la stat în cazul în care pretul acestor produse va coborî sub pretul minim convenit, la fel cum se întâmpla în cazul producatorilor de cereale, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de Mediafax.
Masura va fi introdusa de anul viitor, având menirea de a feri producatorii de faliment în cazul unui pret mult prea mic.“Este si rau, este si bine ca preturile sunt mici. Este trist pentru producator, dar salutar pentru consumator. Noi am început sa introducem mecanismele de interventie pe piata. Anul acesta le-am introdus pentru cereale“, a explicat ministrul.
El a aratat ca va exista un pret de interventie sub care, daca se coboara, intervine statul si da producatorului diferenta de pret, pentru ca acesta sa nu intre în faliment.
Autori: Otilia Caloian , Senica Micu