Intr-o perioada in care locurile de munca sunt destul de greu de gasit, cum este aceasta perioada prin care trece Romania, cautarea de unui loc de munca in Bucuresti sau in tara, ca si agent imobiliar, poate fi una dintre ofertele viabile.

Astfel de locuri de munca Bucuresti, fiind destul de solicitante si care pretind si o buna cunoastere a psihologiei umane, nu vor mai putea fi practicate fara licenta, asa cum a fost pana acum.

Initiativa detinerii licentei pentru acest job, apartine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), iar oficialii retelei de agentii imobiliare Century 21 se ocupa deja de proiectul de act normativ pentru reglementarea activitatii de intermediere si consultanta imobiliara din Romania.

Proiectul urmeaza sa fie pus in aplicare in aceasta toamna si se refera la cursuri de perfectionare pentru agentii imobiliari in urma carora li se vor elibera diplome recunoscute de catre Ministerul Muncii si Invatamantului. Programele vor fi organizate cuprinzand cursuri de cate 5 ore de Luni pana Vineri sau in timpul weekend-ului, cate 8 sau 9 ore, pentru a se putea acoperi durata totala a cursului care este de 24 ore.

Pretul acestor cusuri va fi de 600 lei si poate fi platit in 3 rate sau 500 lei daca plata se va face in avans. Pentru categoriile defavorizate de potentiali doritori, cum ar fi studentii sau somerii, cursul este cu 100 lei mai ieftin.

Gabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21, declara ca nu exista in acest moment reguli pentru activitatea de intermediere imobiliara. Acest proiect va impune ca persoanele care doresc sa practice meseria de agent imobiliar sa aiba studii, sa dea examene iar activitatile din domeniul imobiliar sa poata fi controlate.

Astfel, la cererea de intermediere imobiliara va fi obligatorie semnarea unui contract in anumiti termeni, care vor elimina posibilitatea de trimitere catre potentialii cumparatori a informatiilor eronate, pentru aceeasi proprietate putand aparea mai multe anunturi cu specificatii tehnice diferite.

Asociatia Brokerilor Imobiliari si-a luat rolul foarte in serios, iar pe site-ul asociatiei deja fiind puse la dispozitie cursuri gratuite dar si cu plata, pentru a se putea gasi un loc de munca in sectorul imobiliar, iar cateva exemple de cursuri gratuite ar fi:

  • Finantare imobiliara/Principiile creditarii
  • Legislatie imobiliara/Contractele imobiliare standardizate
  • Codul etic ABI si codul imobiliar european
  • Asigurarea profesionala

Dintre cele cu plata, care sunt in numar destul de mare, vom aminti doar cateva, iar accesand site-ul ABI se poate intra in posesia restului de informatii:

  • ­Arta negocierii in tranzactiile imobiliare
  • Calificarea clientilor: solutii si tehnici avansate
  • CRM in imobiliare – organizarea eficienta a relatiilor cu clientii
  • Intermedierea spatiilor comerciale