Majoritatea romanilor prefera o viata modesta, dar stabila si predictibila, chiar la un nivel de joasa conditie economica in schimbul sansei de a castiga o mare avere intr-o societate framantata si instabila, evidentiaza un studiu recent realizat de catre INSOMAR.

Cei mai multi dintre romani prefera sa-si incredinteze economiile unei banci decat sa investeasca la bursa, opteaza pentru un serviciu la stat, decat o afacere proprie si aleg sanatatea si banii putini decat o posibila imbolnavire la un serviciu care implica multa munca dar si foarte multi bani.

Un studiu realizat de catre Institutul de cercetare INSOMAR, in perioada 22-27 martie 2006 si facut public miercuri, atrage atentia asupra faptului ca pentru societatea romaneasca asumarea “unei culturi a riscului” continua sa fie inca de domeniul viitorului.

Un procent covarsitor de 84% dintre respondenti prefera “sanatate buna si bani putini” decat o “posibila imbolnavire in regim de munca multa si foarte bine platita”.

Intre o viata scurta dar incarcata de evenimente si una lunga dar traita in tihna, majoritatea romanilor aleg a doua varianta. Prin extensie, cei mai multi sunt predispusi sa-si incredinteze economiile unei banci decat sa incerce o multiplicare a lor prin investitiile la bursa.

Citeste si:  Romania si Bulgaria sub foc de avertisment

Decat sa speculeze oportunitatile de castig printr-un efort constant de informare si monitorizare a agentilor economici, romanii prefera dobanda modesta dar sigura.

Dintre persoanele care au raspuns anchetei INSOMAR, un procent de 53% opteaza pentru “un serviciu la stat, decat o afacere proprie” si doar 47% ar alege riscul antreprenorial, prin deschiderea unei afaceri proprii.

Tendinta de a fugi de riscuri se accentueaza atunci cand vine vorba de stabilitatea locului de munca, astfel ca 59% dintre cei chestionati ar opta pentru “un loc de munca foarte sigur, chiar daca prost platit”, fata de cei 41% dintre romani care s-au aratat atrasi de “un loc de munca foarte bine platit, chiar daca nu prea sigur”.

Cercetatorii INSOMAR avertizeaza ca pentru cei mai multi romani termenul de “risc” nu se raporteaza la alti termeni precum “sansa”, “oportunitate” sau “noroc”. Acesta este mai degraba asociat cu termeni precum “primejdia”, “amenintarea” sau “pericolul”.