Anuntul poate ilustra presiunile pentru o masura tabu: amnistia fiscala. Oficial, romanii nu transfera in strainatate mai mult de 200-300 milioane de euro anual. Intr-o tara in care coruptia si evaziunea fiscala sunt mari probleme si in care nu lipseste nici traficul de droguri sau fiinte umane, este greu de crezut ca doar atatia bani reusesc sa se strecoare din tara.

Autoritatile nu s-au putut lauda, insa, nici cu prea multe valize de bani interceptate la frontiera, nici cu descoperirea conturilor grase ascunse ilegal in banci elvetiene sau a capitalurilor plimbate prin off-shoruri de potentatii vremii. Nu o pot face prea des nici colegii din tari mai dezvoltate. Acestia isi recunosc, insa, neputinta si accepta pragmatic, din timp in timp, sa legalizeze capitalurile repatriate de buna voie prin intermediul bancilor, in schimbul unor impozite modice care aduc totusi incasari substantiale si rapide la buget.

Peste problema de moralitate creata in fata cetatenilor care nu au ocolit niciodata Fiscul se pregateste sa treaca anul viitor Rusia, urmata de Ucraina. Vecinii de la rasarit, pionieri si in introducerea cotei unice, vor bani in plus la buget si au gasit sursa in cele 20 miliarde de euro care le ies anual ilegal din tara. Succesul unor state ca Italia, Belgia, Franta, SUA sau Irlanda, unde incasarile au depasit asteptarile, le-a servit drept exemplu.

Citeste si:  Lacat la Azomures

In Romania, masura, fata de care reprezentantii Aliantei DA au manifestat deschidere in perioada campaniei electorale este lasata deocamdata in asteptare. Pentru aplicarea ei incep sa preseze insa tot mai mult atat oameni de afaceri care au capitalizat fonduri in off-shoruri si sunt nevoiti sa foloseasca diverse artificii pentru a-si putea finanta investitii in Romania, cat si necesitatile bugetului de a identifica rapid surse noi de finantare pentru cheltuielile uriase pe care le va presupune integrarea europeana. Potrivit vice-premierului Gheorghe Pogea, doar in primul an dupa integrare trebuie gasite aproape doua miliarde de euro in plus. Gabriel Biris, consultant Salans, este convins ca romanii detin in strainatate miliarde de euro si multi ar fi dispusi sa le aduca in tara pentru a le investi daca nu s-ar teme de posibile sanctiuni si daca statul nu le-ar lua decat un impozit mic. Succesul unei masuri controversate si sensibile electoral depinde insa de cat de bine pot fi intelese lectiile desprinse din experienta tarilor care au avut curajul sa o aplice.

Citeste si:  Sondaj CURS: Romanii cred ca presedintele Traian Basescu si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu au avut doar o discutie mai dura

Autor: Oana Osman