Integrarea in Uniunea Europeana inseamna, pentru cetatenii romani, si conformarea la noi reguli de igiena. Cele mai multe schimbari au venit ca urmare a transcrierii unor norme europene in legislatia proprie. Fie ca se aplica pentru modul in care traiesc, in care isi construiesc locuinta sau pentru felul in care se vor tunde ori se vor tatua, noile norme de igiena pe care romanii vor trebui sa le respecte sunt gata sa inflameze o parte a afaceristilor din domeniu.

Ideea ca briciul va fi inlocuit de aparatul de unica folosinta si ca angajatii nu vor avea voie sa mai foloseasca prosoape pentru stersul mainilor dupa spalare, ci servetele de unica folosinta sunt doar cateva dintre surprizele ce pot insemna integrarea frizerilor romani in UE. Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de act normativ prin care se reglementeaza faptul ca in cabinetele de machiaj cosmetic, manichiura si pedichiura nu se va fuma, iar esteticienele vor fi obligate sa utilizeze manusi de unica folosinta. Noile reguli prevad ca orice produs cosmetic din ceara sa fie folosit o singura data pentru un singur client, iar daca exista utilaje de filtrare pentru ceara, care o fierb la 120 de grade, ea poate fi refolosita. De asemenea, spatulele de lemn trebuie folosite pentru un singur client, iar cele refolosibile trebuie curatate dupa fiecare utilizare. In cazul manichiurii sau al pedichiurii, toate instrumentele folosite pentru taierea unghiilor trebuie dezinfectate cu un dezinfectant intermediar. Intr-un cabinet de cosmetica este interzisa operatiunea de indepartare a unghiilor increstate. Manichiura clasica, ce presupune indepartarea cuticulei prin taierea cu forfecuta, se va practica si de acum inainte, daca foarfeca va fi sterilizata cu sterilizatoarea sau prin fierbere. Totusi, noile norme prevad ca taierea cuticulei sa se realizeze cu laser sau un aparat modern, special, lucru deocamdata nou pentru manichiuriste.

Citeste si:  Romanii au spart in strainatate 14,5 milioane de euro

Cu parintii la piercing

Manichiura clasica, ce presupune indepartarea cuticulei prin taierea cu forfecuta, se va practica si de acum inainte, daca forfecutele vor fi sterilizate, sau cu instrumente de unica folosinta, spun specialistii in domeniu. Pe de alta parte, pentru angajatii saloanelor de machiaj permanent prin tatuare precum si in cele de bodypiercing si tatuaj estetic este obligatorie vaccinarea impotriva virusului hepatitei B, iar clientii minori vor putea fi tatuati doar cu acordul parintilor, care trebuie sa insoteasca la cabinet tanarul. Noul ordin al Ministerului Sanatatii se axeaza pe doua probleme: imposibilitatea saloanelor de a functiona in apartamente, respectand in acelasi timp normele europene de igiena, si interzicerea piercingurilor si a tatuajelor pentru cei care nu au implinit 18 ani, fara acordul parintilor. Specialistii in domeniu spun ca nu este un proiect special pentru aceasta tema, ci doar un ordin care va impune principii clasice de igiena, dar si cateva directive europene, la care trebuie sa ne aliniem. Se pare ca aceste criterii respectate de tarile din cadrul Uniunii Europene vor putea duce la eliminarea mai multor asa-zise saloane de infrumusetare, infiintate in apartamente. Patronii vor fi nevoiti sa renunte la metodele superficiale de sterilizare a forfecutelor sau a altor ustensile din dotare dar, pana la asta, oricum vor avea de dovedit cum pot functiona cu sala de asteptare, frizerie, coafor, cosmetica, manichiura, pedichiura si masaj intr-un apartament clasic dintr-un cartier din Bucuresti. In continutul aceluiasi document care a bagat spaima in patronii de saloane din Capitala se va regasi un alt regulament cu privire la centrele de piercing si tatuaj. Oficialii din cadrul Inspectiei Sanitare de Stat spun ca s-au inspirat din legislatia britanica, pentru ca acolo, sustin ei, s-au inregistrat cele mai multe cazuri de hepatita contaminata de la astfel de centre improvizate.

Citeste si:  Consultanta in afaceri oferita de specialisti BCS

Saloanele de la parterul blocurilor vor fi desfiintate

Cele mai afectate afaceri vor fi cele dezvoltate in cartierele aglomerate ale Capitalei. In Drumul Taberei, Rahova, Colentina sau Militari sunt sute de astfel de saloane. Improvizate in apartamente si balcoane de la parterul blocurilor, acestea vor fi primele victime ale noilor norme. Coafezele se scuza ca de multe ori clientele sunt cele care vor sa li se faca manichiura pe scaunul de la coafura sau solicita sa li se taie unghiile cu forfecute. “Eu am adus manichiurista, pentru ca aveam multe cliente care voiau sa li se faca manichiura in timp ce stateau la casca sau cu vopseaua pe par. Acum ce sa fac, sa o dau afara?!”, spune patroana unei frizerii. Exista si voci care spun ca unele prevederi sunt normale, dar altele sunt exagerate si nu sunt justificate investitiile care ar trebui facute. “Este normal ca toate ustensilele sa fie sterilizate si de unica folosinta sau ca pedichiura sa nu fie in acelasi loc cu coafura. Dar este exagerata scoaterea cosmeticii traditionale sau existenta a doua cai de acces in salon. Nici sala de asteptare nu am unde sa fac. O sa pun cateva scaune pe hol si atat, ca altceva nu am ce face!”

Citeste si:  Sinistratii nu vor sa stea in gazda

Cornelia Popescu