Patru proiecte realizate de firme romanesti din sectorul IT&C, in colaborare cu parteneri externi, au reusit sa atraga, in 2005, aproximativ 500.000 de euro prin programul comunitar e-TEN, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, la Ziua Informarii e-TEN in Romania pentru anul 2006, desfasurata la sediul ministerului de resort.
“In 2004, au fost selectate pentru finantare cinci proiecte cu participare romaneasca, valoarea totala a finantarii fiind de aproape 400.000 euro, in timp ce in anul 2005, mai putine proiecte – patru – au atras totusi o valoare mai mare de finantare – circa 500.000 euro”, a precizat Nagy.
Programul e-TEN este un program comunitar, creat in scopul extinderii serviciilor de telecomunicatii transeuropene, proiectele programului trebuind sa se incadreze in sase tematici (e-Government, e-Health, e-Incluzion, e-Learning, Trust&Security si servicii pentru IMM-uri). Proiectele pot fi depuse de orice firma, companie sau institutie publica ce desfasoara activitati in sectorul IT&C conditionate, insa, de colaborarea cu parteneri din alta tara. e-TEN ofera finantare pentru proiectele din sfera IT&C care pot implementa un serviciu transeuropean (satisface nevoile din statele membre ale Uniunii Europene). In acest sens, organizatiile din Romania trebuie sa formeze consortii cu organizatii din cel putin doua state membre UE. Serviciile vizate pot fi in totalitate noi sau servicii care exista deja la nivel national, dar carora li se va da o dimensiune transeuropeana.
Potrivit MCTI, serviciul pentru care se face cererea de finantare trebuie sa fie de interes comun si sa corespunda unui interes economic si social, iar propunerile trebuie sa se potriveasca unuia din cele doua tipuri de actiuni: Dezvoltare Initiala (Initial Deployment) sau Validarea Pietei (Market Validation).
“eTEN nu ofera finantare pentru proiecte de cercetare-dezvoltare sau pentru infrastructura, finantarea acordata fiind diferita in functie de tipul de actiune. Pentru primul tip de actiune (Initial Deployment), contributia comunitatii este de pana la 30 la suta din costul total estimativ al investitiei, iar pentru cel de-al doilea tip (Market Validation), contributia europeana este de pana la 50 la suta din valoarea investitiei”, a spus ofiterul de proiect al Comisiei Europene, Jean-Francois Junger, prezent la Ziua Informarii e-TEN. In acest an, la Ziua Informarii au fost prezenti 50 de participanti reprezentand 28 de companii din industrie interesate de programul comunitar e-TEN, care are un buget total de 172,5 milioane euro pentru anii 2003-2006. Bugetul anual al programului a variat intre 43 si 47 milioane de euro pe parcursul celor trei ani.
“Pentru a participa la acest program comunitar, Romania trebuie sa plateasca o contributie financiara de circa 587.000 euro, esalonata in rate anuale, de 91.000 euro in 2004, 246.000 euro in 2005 si 250.000 euro pentru 2006”, a spus ministrul Zsolt Nagy. Acesta a rugat companiile romanesti sa trimita proiecte in cadrul programului european pentru a putea atrage sume mai mari decat contributia Romaniei la acest program.
Proiectele se depun la Bruxelles, la Directoratul pentru Societatea Informationala, pana la data de 19 mai 2006, inclusiv pe cale electronica, iar evaluarea acestora va demara in lunile iunie-iulie, primele contracte urmand a fi semnate la sfarsitul anului.
Anul trecut, la nivel european, au fost depuse 170 de proiecte, din care 163 au fost evaluate, iar 30 urmeaza sa fie finalizate.

Citeste si:  Care sunt principalele avantaje ale abonamentelor medicale private?

Autori: Anca Vlada, Viorel Gherasi