Apartamentele vechi din Bucuresti se vor ieftini în urmatorii ani ca urmare a ofertei de apartamente în cadrul noilor proiecte rezidentiale, desi oferta este mult sub cerere pe piata apartamentelor din Capitala, a declarat Daniel Fuchs, managing partner al companiei Spiegelfeld International, informeaza Rompres, citata de www.SMARTfinancial.ro.
Unii analisti estimeaza ca preturile apartamentelor vechi vor scadea cu 15-20%, asa cum s-a întâmplat în Ungaria dupa aderare, în timp ce altii sustin ca preturile vor ramâne la acelasi nivel.
“Cererea de apartamente noi în Bucuresti nu poate acoperi oferta, însa explozia de oferte în cadrul complexelor rezidentiale va face ca pretul apartamentelor vechi sa scada”, a spus Fuchs.
Din datele companiei Spiegelfeld, cererea pe piata bucuresteana a apartamentelor se cifreaza între 30.000 si 50.000 de apartamente, fiind date în folosinta doar 3.000-4.000 de apartamente pe an. Preturile pentru apartamentele noi au crescut fara limita, conform analizei Spiegelfeld, cu pâna la 80% în ultimii ani, chiar pâna la 2.000 de euro pe metru patrat, însa, în curând, se va manifesta o tendinta de stagnare pe acest segment, care se adreseaza înca persoanelor cu venituri medii sau mari, în proportie de 70%.
Cresterea de pe piata rezidentiala va fi însotita si de cresterea ofertei pe piata cladirilor de birouri, unde se manifesta o si mai mare exigenta, peste 80% dintre cladiri fiind situate în clasa A.
“Majoritatea cladirilor sunt preînchiriate înainte de a se finaliza constructia. Este de remarcat faptul ca randamentul (rata de recuperarea investitiei) se va situa pe la 5% în 2008, fata de nivelul de 7% în prezent si de 13-14% în 2003”, a explicat Fuchs.
În ceea ce priveste pretul terenurilor, acesta va stagna pentru ca si acestea au ajuns la o limita superioara de pret.
“Piata se maturizeaza, cei care vin sa investeasca vor sa-si maximizeze profitul si, de aceea, vor fi foarte atenti. România se va confrunta cu o crestere a numarului de companii straine interesate de achizitiile de terenuri, care vor reprezenta jumatate din aceasta piata în acest an”, sustine reprezentantul Spiegelfeld.
Traficul din Bucuresti si lipsa de proiecte urbanistice de mare anvergura ar putea afecta în continuare piata terenurilor, în sensul scaderii tranzactiilor, cel putin în zona Capitalei. Piata spatiilor logistice va cunoaste o importanta crestere, în special în zona limitrofa a Bucurestiului, si în zona adiacenta Autostrazii Bucuresti – Pitesti.
Piata spatiilor logistice cuprinde 700.000 de metri patrati cu potential de crestere, care va fi sustinut de orasele mari din Transilvania. Orasele mari, precum Constanta, Cluj, Timisoara, Craiova si Bacau vor sustine dezvoltarea de spatii comerciale de tip mall, segment în care Bucurestiul este deja supraîncarcat.
Capitala are însa potential de crestere în zona hotelurilor de trei stele, cererea fiind de circa 50 de hoteluri în urmatorii 2-3 ani. La ora actuala, Capitala are sase hoteluri de cinci stele si 15 clasificate la patru stele, piata fiind acoperita pe aceste niste, se arata în studiul Spiegelfeld.
În opinia presedintelui Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), deputatul Gabriel Zamfir, România depinde de codul imobiliar european, care ar trebui sa fie aplicat începând din 2007 în Uniunea Europeana, si de existenta unor proiecte mari pentru a se integra într-o piata europeana, deoarece altfel nu vor putea fi utilizate la maximum miliardele de euro care vor veni de la Uniunea Europeana.
“România nu poate sa se integreze însa pe o piata imobiliara europeana deocamdata, pentru ca înca nu are o infrastructura dezvoltata”, a spus Zamfir.
Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©