– Primarul Videanu vrea sa transforme Bucurestiul intr-unul din cele mai moderne orase din lume la capitolul telecomunicatii, prin bransarea tuturor locuintelor la o retea metropolitana de fibra optica denumita Net City

– Proiectul este prognozat a se termina in 2013, iar pentru realizarea acestuia se va urmari un parteneriat public-privat in care Primaria sa asigure spatiul public, iar companiile interesate, fondurile necesare derularii proiectului

– Videanu subliniaza ca asteapta de la Net City ca, pe langa functia de “infrumusetare” a orasului, sa aduca si venituri substantiale Primariei

Bucurestiul va avea, incepand cu luna ianuarie 2007, in premiera pentru Romania, o retea metropolitana de fibra optica, care va viza toate locuintele din Capitala, urmarindu-se conectarea la cel mai bun pret pentru cetateni, anunta Rompres.
“Telecomunicatiile sunt viitorul Bucurestiului”, a declarat intr-o conferinta de presa Alexandru Radu, director executiv in cadrul Directiei Coordonare Reglementare Infrastructura din PMB. Acesta a mai adaugat ca, dupa terminarea acestui proiect, Bucurestiul se va numara printre cele mai moderne orase din lume la capitolul telecomunicatii.
Proiectul, denumit Reteaua metropolitana de fibra optica pentru telecomunicatii a municipiului Bucuresti – Net City, va fi realizat printr-un parteneriat public-privat si va presupune o investitie de 90 de mil. euro. Reteaua este reglementata de ANRC, iar Primaria va pune la dispozitie spatiul public.

Citeste si:  Vanzarile de PC-uri au crescut cu 17% la finele lui 2005

Proiectul nu va afecta infrastructura orasului

Firmele partenere ale Primariei, pentru realizarea acestui proiect, vor trebui sa evite stricarea infrastructurii orasului. Pentru realizarea lucrarilor de conexiune, se vor utiliza spatiile verzi si se vor sparge unele trotuare, din anumite zone, cu obligativitatea de a le repara.
Primaria a inregistrat deja primele semnale de interes din partea companiilor pentru implicarea in acest proiect, SC Luxten SA, SC Constructii Cai Ferate Drumuri si Poduri si SC Arocostruct Bucuresti fiind primele societati dispuse sa investeasca in proiectul Primariei, a declarat primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, in cadrul conferintei Metropolitan Area Networks.
Acesta a mai adaugat ca implementarea acestei retele nu reprezinta monopolizarea pietei ci, din contra, spargerea monopolului de servicii existent. Un alt plus al acestei retele il va constitui imbunatatirea aspectului urbanistic al Capitalei, intrucat retelele actuale, construite ilegal, creeaza un aspect deplorabil, a mai spus Videanu.
Acesta a mai subliniat si faptul ca noua retea este asteptata sa se constituie intr-o sursa importanta de venituri pentru Primarie.

In trei etape

Potrivit spuselor lui Alexandru Radu, realizarea proiectului Net City se va face in trei etape. Astfel, intr-o prima etapa, care va dura 2 ani, pana in 2008, se vor conecta locuintele din zona centrala a Bucurestiului.
A doua etapa, tot de doi ani, va presupune bransarea la retea a intregului Bucuresti, iar in ultima etapa, prognozata a dura pana in 2014, se intentioneaza definitivarea retelei de distributie si finalizarea bransamentelor pentru intreaga arie metropolitana.
Noua retea de telecomunicatii prin fibra optica va dispune de mai multe sisteme de comunicare, atat intre Primaria Generala si Primariile de sector, cat si intre acestea si regiile din subordine. Totodata, noua retea va permite si instalarea unor dispozitive de control si monitorizare a traficului rutier. Printre alte utilizari ale retelei metropolitane, se mai numara implementarea unor programe precum sistemul de reactie rapida, alarma si supraveghere municipala in caz de dezastre, managementul informational si emiterea acordului unic. Reteaua va functiona pe WTM, iar platile catre Primarie pot fi facute prin ghisee virtuale.

Citeste si:  Qualcomm: Snapdragon X Elite, un procesor conceput pentru inteligenta artificiala

Printre cele mai mari rate de penetrare a Internetului din Europa de Sud-Est

ANRC a consemnat o crestere de 17% a numarului de furnizori de Internet din Romania, la ora actuala existand 1.154 de provideri in toate judetele tarii. Potrivit presedintelui ANRC, Dan Georgescu, sectorul Internetului de mare viteza continua sa fie un segment lider al cresterii pietei romanesti de comunicatii electronice. Numarul de conexiuni care ofera posibilitatea de a accesa serviciile de acces la Internet in banda larga a crescut cu 60% in primul semestru al anului 2006, de la 750.000 de conexiuni in decembrie 2005, la aproximativ 1,2 milioane la 30 iunie 2006. “La sfarsitul anului trecut, cu o rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet broadband de 3,46%, puteam afirma ca Romania are cea mai mare rata de penetrare a accesului la Internet in banda larga din Europa de Sud-Est, mult peste media regiunii, care se situa in jurul a 1,6%. Sase luni mai tarziu, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet in banda larga in Romania a ajuns la 5,5%. Ritmul de crestere al acesteia este in continuare printre cele mai mari din Europa”, a declarat presedintele ANRC, Dan Georgescu, in cadrul conferintei “Metropolitan Area Networks”.

Citeste si:  Numarul fraudelor prin internet este in crestere

Autor: Florin Cojocaru