Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, ne-a declarat ieri intr-un interviu ca au fost facuti primii pasi pentru inscrierea acestuia la cota Bursei de Valori Bucuresti. Urmeaza angajarea unui intermediar care va tranzactiona actiunile, pe baza unui caiet de sarcini. Ivan spune ca nu exclude listarea Fondului pe marile burse din Londra sau New-York, deoarece exista semnale ca pietele financiare sunt interesate de tranzactionarea acestuia.
Fondul Proprietatea, creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui averile confiscate in natura, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului pe 29 decembrie 2005, spune Ivan.
“Valoarea Fondului Proprietatea o va da piata o data cu admiterea la cota Bursei de Valori Bucuresti”, a spus Ivan. A fost organizata o licitatie de selectare a bancii care va distribui actiunile in tara, pe lista scurta calificandu-se sapte banci din Romania care trebuie sa depuna ofertele finale. Urmeaza numirea unui consultant legal care va selecta viitorul administrator (numit Fund Manager).
Nicolae Ivan, presedintele Fondului Proprietatea, ales cu un mandat initial de trei ani, ne-a declarat ieri, intr-un interviu, ca la mijlocul acestui an se va selecta o companie care va gestiona imensul portofoliu de aproape patru miliarde euro al Fondului. Fondul este deja operational si urmeaza sa primeasca in scurt timp un nou sediu in Bucuresti (in prezent localizat in fostul sediu al Registrului Roman al Actionarilor).
Domnule Nicolae Ivan, ati fost numit de Guvern in calitate de presedinte al Fondului Proprietatea. Ce obiective aveti?
Fondul Proprietatea este al saptelea fond pe care il administrez si va fi listat in trei-patru luni la BVB, printr-un mecanism alternativ care va crea o piata reglementa, inainte de numirea efectiva a viitorului Fund Manager prin licitatie internationala. Echipa pe care o conduc la Fondul Proprietatea si-a propus trei obiective: sa finalizam preluarea portofoliului de actiuni si sa angajam avocati care sa realizeze analize de tip due-dilligence (evaluare economico-financiara – n.r.) a actiunilor preluate, pentru ca cifrele oficiale de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare nu corespund cu realitatea in toate cazurile. Apoi, incepem procesul de transformare a titlurilor de despagubire in actiuni si distribuirea actiunilor, vom semna un contract cu Regisco. Selectam saptamana viitoare banca comerciala ce va gestiona procedurile in tara. A avut loc licitatia, avem o lista scurta de sapte banci comerciale si asteptam ofertele finale. Cel de-al treilea obiectiv este organizarea licitatiei internationale pentru selectarea managerului Fondului Proprietatea, asa-numitul Fund Manager. Nu dorim sa realizam management de portofoliu, ci sa desemnam transparent o companie specializata, de reputatie internationala, care sa administreze fondul si sa ridice valoarea actiunilor in piata. Avem informatii ca vor veni la licitatie nume de prestigiu in domeniul administrarii companiilor financiare. Pana atunci trebuie sa selectam o firma romanesca de avocatura pentru a intocmi caietul de sarcini pentru licitatie, pentru alegerea gestionarului fondului. Estimez ca la sfarsitul lunii februarie sau cel tarziu in martie 2006 va avea loc selectia firmei de avocatura, iar in iunie-iulie va fi ales noul manager al fondului.
Ce parere aveti despre criticile asociatiilor de proprietari si ale brokerilor fata de structura si capitalul fondului?
In Romania lumea nu citeste legea. In Anexa data la Legea nr. 247 a pietei de capital exista lista societatilor ce intra in structura fondului si orice om familiarizat cu piata o putea citi si putea intelege ce valori sunt incluse in portofoliu. Legile sunt publicate de peste sase luni, iar Autoritatea de Restituire a Imobilelor a organizat in tot acest timp intalniri cu fostii proprietari carora le-a prezentat valorile din structura sa. Toate atacurile lansate, fara ca lumea sa cunoasca structura sa, ne-au afectat imaginea si ne-au determinat sa luam decizia de a organiza o campanie de promovare. Nu am putut face acest lucru pana acum din cauza ca Guvernul nu a avut bani. Am contactat Autoritatea pentru Achizitii Publice si in maximum 30 de zile vom desemna firma care se va ocupa de imaginea fondului.
Trist este ca s-a intarziat constituirea Fondului din motive administrative. Frustrarile si nemultumirile proprietarilor sunt legate insa de faptul ca nu mai pot fi despagubiti in natura si atunci ne ataca, dar nu noi suntem vinovati ca s-a ajuns in aceasta situatie. Am incercat sa gasim o solutie optima intre dorinta proprietarilor, posibilitatile financiare ale statului si interesele celorlalti contribuabili.
Cum sunt protejati viitorii actionari de riscuri si ce garantii li se ofera?
Am fost intrebati de ce nu am creat 4-5 fonduri, ci doar unul singur. Am luat aceasta decizie pentru ca este greu sa prabusesti sau sa furi un fond de 4 miliarde euro. In plus, Fondul Proprietatea va fi listat la BVB si activitatea sa va fi supravegheata de autoritatea pietei de capital, CNVM, care nu il va lasa pe gestionarul fondului sa faca greseli in administrare fara a fi penalizat. O data cu listarea la o bursa straina, va fi o a doua Comisie care va supraveghea Fondul. Iar Consiliul de Supraveghere pe care il conduc va verifica lunar activitatea Fondului. Cred insa ca managerul ce va fi desemnat, care va avea raspunderea contractuala a administrarii fondului, nu isi va permite sa isi strice numele facand afaceri proaste in Romania pentru ca poate plati imediat, mai mult, in afara.
Ce parere aveti despre piata paralela a titlurilor de despagubire?
Cei care nu au incredere vand imediat. Traim intr-un stat normal si cred ca trebuie sa scapam de modelul de stat paternalist, in care cineva trebuie sa le spuna oamenilor ce sa faca. Este trist ca s-a ajuns ca titlurile de despagubire sa fie tranzactionate pe o piata paralela, la mai putin de 10% din valoarea despagubirii, dar este dreptul proprietarilor sa decida ce doresc sa faca cu aceste titluri. Daca vand prost, la o valoare mult mai mica, este o problema de decizie personala. Statul nu poate interveni in locul proprietarului, dar este datoria noastra morala sa ii constientizam asupra riscului de a fi inselati si a pierde. Conform legii, tranzactiile cu aceste titluri trebuie sa se faca pe o piata reglementata si supravegheata, altfel pot afecta valoarea Fondului. In momentul cand vom pune in practica un mecanism legal de tranzactionare vor aparea cumparatorii de dimeniuni mari, care au stat pana acum in expectativa pentru ca nu au stiu ce va contine fondul in portofoliu. Ne luptam cu aceiasi oameni care lanseaza zvonuri alarmiste fata de fond si care nu au nici un drept sa dea declaratii cu greutate comerciala, ascunse dupa “parerea specialistului”, cat timp nici nu stiu pe cine reprezinta si cum le apara interesele membrilor. Decizia noastra in aceasta situatie este ca pana incep procedurile de listare sa ne aparam bunul nume, iar atacurile care vor mai veni la adresa Fondului Proprietatea, daca nu vor fi probate, dar pot sa influenteze piata, provocand prejudicii actionarilor, vor fi tratate exact ca in statele civilizate, in sensul ca cel care va denigra fara sa dovedeasca va trebui sa plateasca, fiind caz penal, exact ca si in SUA, mai ales daca se va dovedi ca a beneficiat de scaderea cotatiei.
Cum va fi organizat Fondul, cati actionari veti avea si care sunt societatile care il vor compune?
Fondul Proprietatea este o societate pe actiuni ca structura, validata de specialistii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ce a fost infiintata in baza Legii 247 si constituita prin Hotararea 1481/ 2005. Vom avea intre 120.000 si 180.000 de actionari din randul proprietarilor care nu mai pot fi despagubiti in natura. Procesul de reconstituire a titlurilor de despagunire se desfasoara la nivel local si asteptam validarea lor in Justitie pentru a sti exact cati actionari vom avea. Schimbarea titlurilor de despagubire se va face insa la o valoare fixa, iar daca se va ajunge ca statul sa majoreze capitalul Fondului, proprietarii vor primi actiuni de aceeasi valoare, indiferent de momentul schimbarii.
Capitalul social initial al fondului este de 3,99 miliarde euro, integral varsat in natura si impartit in actiuni cu valoare nominala de 1 leu nou. Fiecare actiune va da proprietarului un drept de vot in Adunarea Generala a Actionarilor. Aceasta este insa o valoare de Net Asset, reiesita din contabilitate, cred ca valoarea reala a fondului va fi data de piata si este net superioara. Statul roman va completa valoarea capitalului pentru a asigura despagubirea proprietarilor, indiferent de moment, acesta fiind angajamentul asumat de Guvern.
Legat de creantele Romaniei in portofoliul Fondului, va pot spune ca ele nici nu sunt prinse, ca sume, in capitalul social initial. Legea este foarte clara: acesti bani vor suplimenta capitalul initial, pe masura ce Ministerul Finantelor va recupera creante, care vor intra imediat dupa incasare.
Veti investi profitul obtinut de fond?
Categoric, profitul va fi reinvestit, dar va trebui initial sa facem o restructurare de portofoliu pentru ca sunt sute de milioane de euro care vor intra in numerar – peste 240 milioane euro din privatizarea BCR, 10% din Petrom, adica peste 780 milioane euro plus banii din vanzarea CEC si a 20% din Romtelecom.
Ati facut primele demersuri pentru listarea Fondului la BVB si pe bursele internationale?
Am urmat deja primele proceduri pentru inscrierea sa la Cota Bursei de Valori Bucuresti, pentru care va trebui sa angajam un intermediar care va tranzactiona actiunile, pe baza unui caiet de sarcini. Sunt deja semnale de la Londra si New York ca exista interes pentru tranzactionarea actiunilor. In paralel, legea prevede listarea separata, la cota Bursei de Valori, a societatilor ce compun Fondul Proprietatea si probabil prima va fi Romtelecom. Ne-am gandit sa listam in timp actiunile fondului si la burse straine din doua motive: BVB are, totusi, o dimensiune limitata si nu vrem ca fondul sa fie market maker (sa stabileasca cotatiile pe piata – n.r.). In plus, listarea externa ne-ar aduce un plus de credibilitate, transparenta si increderea investitorilor institutionali pentru ca vom fi supravegheati de doua comisii de supraveghere.
Care este mesajul dumneavostra pentru piata?
Mesajul meu pentru proprietari este unul singur – va rog, aveti incredere in Fondul Proprietatea si in bunele intentii ale celor care il vor conduce.
Autor: Cristina Ciobanu