Bucurestenii platesc in ianuarie facturi mai mari la caldura furnizata de RADET. Fata de perioada similara a anului trecut, consumul a crescut pe fondul temperaturilor extrem de scazute si din cauza majorarii cu 20% a tarifului de referinta al gigacaloriei.

Potrivit datelor furnizate de regia de termoficare Bucuresti, RADET, valoarea consumului mediu de energie termica, pe luna ianuarie, a ajuns la 242,41 RON pentru un apartament cu patru camere, fata de luna ianuarie a anului trecut, cand factura medie la caldura se ridica la 208,77 RON. Pentru un apartament cu trei camere, bucurestenii vor plati, in medie, 191,24 RON, pentru un apartament cu doua camere, 152,65 RON, in timp ce factura la caldura pentru o garsoniera se ridica la 101,48 RON. “Aceste valori reprezinta factura medie pe Bucuresti. Exista si zone in care facturile vor fi mai mari, iar altele mai mici. Dar aceste valori sunt valabile in peste 80% din cazuri”, a precizat Virgil Ramba, director general RADET. Facturile la energia termica pe luna februarie s-ar putea majora, in conditiile in care consumul de agent termic va inregistra valori ridicate. In aceste conditii, costul intretinerii va creste simtitor si va deveni o adevarata corvoada pentru categoriile defavorizate, cum sunt pensionarii.

Citeste si:  Absolventii romani, decisi sa cucereasca Occidentul

RADET poate ingrosa factura

De asemenea, valoarea facturii de luna aceasta s-ar putea modifica, deoarece regia de termoficare Bucuresti a solicitat Primariei Capitalei o majorare cu 3,9% a tarifului caldurii furnizate populatiei. Municipalitatea a respins, in prima faza, solicitarea RADET pe motiv ca nu are bani sa subventioneze o noua majorare tarifara, dupa cea aprobata de Termoelectrica (19,32%). In cazul in care municipalitatea nu va putea subventiona majorarea si va fi de acord cu solicitarea RADET, cresterea se va simti in facturile bucurestenilor. Directorul regiei de termoficare ne-a declarat ca negocierile cu Primaria nu s-au incheiat si spera ca reprezentantii municipalitatii sa inteleaga necesitatea aprobarii majorarii de 3,9%. “Ultima majorare de tarif a fost undeva prin martie-aprilie anul trecut”, a conchis Ramba. (Dan L. Brumar)