Peste 75.000 de virusi au fost lansati in anul 2005, de circa trei ori mai multi decat in 2004, informeaza BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei romanesti Softwin. In cele mai multe cazuri, aplicatiile care au provocat probleme in 2005 au fost boti (tip de vierme care exploateaza diverse vulnerabilitati) si troieni, parte a unor atacuri mai complexe, incluzand campanii de spam sau phishing cu tinte precise.
Tinand cont ca in urma acestor atacuri se obtin informatii, baze de date sau alte beneficii legate de castiguri financiare, se poate trage concluzia ca cei implicati in realizarea aplicatiilor malitioase fac parte din echipe specializate, sustin cei de la BitDefender.
“In 2005, nivelul de sofisticare al tehnicilor de inginerie sociala a atins un prag nemaiintalnit pana acum. Se pare ca cei din spatele virusilor “de succes”, pe langa talentele de programatori, au si cunostinte foarte bune de psihologie, anticipand modul de reactie al oamenilor. Se observa o diferenta mare fata de “competentele” de pana acum ale scriitorilor de virusi, iar rezultatul pare a fi o munca de echipa”, a subliniat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO. Netsky.P, vedeta ultimilor doi ani, a fost detronat in 2005 de catre Zafi.D. Acesta din urma, un vierme aparut in decembrie 2004 pare a fi opera unei echipe de scriitori de virusi din Ungaria. Cele noua limbi in care pot fi scrise mesajele virusate au contribuit la succesul sau. Varianta mai veche, Zafi.B, urmareste indeaproape liderul, fiind pe locul 3. Cei doi virusi din familia Zafi au provocat impreuna peste 24% din totalul infectarilor din 2005.
Desi influenta sa a inceput sa scada, “familia” de virusi Netsky a reusit sa provoace mai mult de 17% din numarul total de infectari. Urmatoarea “clasa” de virusi prezenta in Top 10 este Mytob, efectele lor fiind blocarea accesului calculatorului la programele antivirus si la site-urile producatorilor acestora. Diversitatea noilor tipuri de amenintari informatice si a instrumentelor de atac este uimitoare, iar prognozele nu sunt deloc incurajatoare. In urmatorii ani, numarul lor va continua sa creasca. De aceea, laboratoarele BitDefender au dezvoltat noi tehnologii, cum este HiVE (Heuristics in Virtual Environment), care in combinatie cu metodele traditionale de detectie asigura protectia proactiva a computerelor utilizatorilor. In plus, Softwin a deschis in 2005 inca doua laboratoare de cercetare in domeniul securitatii datelor, la Cluj si Iasi. BitDefender este o suita de peste 54 de solutii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporatii, in mai mult de 100 de tari.
Autor: Mircea Fica