In ultimele zile, la nivelul pietei carnii din Romania plutesc mari tensiuni provocate de importul carnii si produselor aferente. Miza se pare ca este departe de a deveni echitabila, dat fiind faptul ca lupta se da intre producatorii autohtoni, care doresc limitarea importurilor la carne, si Asociatia Romana a Carnii. Astfel, producatorii de carne de porc sustin ca importurile reprezinta o concurenta neloiala pentru crescatorii romani, care au ajuns in stare de faliment, intrucat nu-si pot valorifica productia. “Este cea mai mare criza din ultimii ani, in conditiile in care importurile au crescut de patru ori in primele doua luni ale anului, pana la 35.000 de tone, fata de aceeasi perioada de anul trecut”, a spus presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.
Presedintele PRCP a adaugat ca, dupa ce Guvernul a prelungit scutirile de taxe vamale la importurile de carne pana la 15 august, carnea importata este mai ieftina decat cea provenita din productia interna, fara ca pretul produselor pe piata sa se reduca. Taxele actuale la importul de carne de porc variaza intre zero si 45%, in functie de sortiment.
De exemplu, pretul mediu pentru kilogramul de pulpa importata este de 50.000 lei vechi, spre deosebire de cea din productia interna vanduta de crescatori cu 60.000 de lei vechi. In acelasi timp, Caruz afirma ca exista si cazuri in care normele sanitar-veterinare privind comercializarea carnii nu sunt respectate, fiind consemnate situatii in care carnea este importata in stare congelata si valorificata pe piata drept refrigerata. Pe de alta parte, presedintele patronatului declara ca Romania importa carne de porc al carei termen de valabilitate este greu de stabilit, iar cantitati importante provin din tari care folosesc organisme modificate genetic si fainuri de origine animala, acestea din urma fiind interzise in Romania.
Reactii adverse
Reactia la declaratiile lui Caruz nu au intarziat sa apara. Astfel, Asociatia Romana a Carnii a transmis un comunicat potrivit caruia presedintele patronatului “sustine fara nici un argument ca este periculoasa carnea din import, numai pentru a convinge populatia sa accepte preturi ridicate, este lipsit de deontologie si respect fata de consumatori, si nu numai.
Betia de cuvinte probeaza necunoasterea tehnologiei cresterii porcilor sau neintelegerea termenilor – in cel mai bun caz.
De fapt, este vorba de vechea doleanta a majorarii pretului carnii: daca nu s-a acceptat marirea taxelor vamale, hai sa spunem orice, caci hartia suporta multe”, se arata in comunicatul semnat de Sorin Minea, presedintele asociatiei. Acesta sustine ca importurile se incadreaza in criteriile sanitare prevazute, dat fiind faptul ca UE nu mai foloseste de mult stimulatori de crestere, antibiotice in furaje, hormoni sau faina proteica.
Totusi, ARC s-a aratat de acord cu o afirmatie a lui Caruz: “Carnea de import este mai ieftina cu cel putin 20%! Acesta este necazul domniei sale, in timp ce necazul nostru, al industriei si mai ales al populatiei, este ca marfa (carnea) autohtona este de ani de zile cea mai scumpa din Europa”, mai scrie in comunicat.
Pericol de faliment
Totodata, crescatorii de pasari s-au solidarizat cu PRCP. Producatorii romani de carne de pui se declara revoltati fata de decizia Executivului de a nu se implica in limitarea cantitatii de carne din import, care le pune in pericol afacerile. Pe de o parte, pentru ca produsele din import practica preturi de dumping, dar si pentru ca acestea nu respecta criteriile de securitate impuse producatorilor romani. Mai mult, restrictiile la export sunt inca in vigoare, ceea ce se traduce prin pierderi cu atat mai mari cu cat contractele cu distribuitorii europeni vor fi reluate cu dificultate.
De fapt, reprezentantii Agricola Bacau, lider pe piata romaneasca de carne de pasare si produse din carne, atrag atentia asupra faptului ca in decurs de cateva luni vor ajunge in pragul falimentului daca importatorilor nu le vor fi impuse restrictii la intrarea in tara.
Cu toate ca pierderile sunt insemnate, producatorii romani sunt obligati sa livreze carne de pasare respectand o serie de standarde de securitate, proces ce presupune investitii majore in tehnologie. De exemplu, Agricola Bacau a investit, anul trecut, peste 1,3 milioane de lei pentru asigurarea conditiilor de biosecuritate, alte 2 milioane de lei urmand sa fie alocate in acest an.
Mai mult, grupul intentioneaza sa aloce circa 8,5 milioane de euro pentru modernizarea unor capacitati de productie si infiintarea unor ferme de crestere a porcilor, dar si pentru reproductie, valoarea totala a investitiilor realizate pana in prezent ridicandu-se la circa 53 milioane de euro.
PRCP solicita masuri
Membrii patronatului au solicitat ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, o serie de masuri de sustinere a sectorului printre care se numara sprijin pentru valorificarea stocurilor de animale si introducerea unei taxe unice de 20% la importurile de carne. Crescatorii de porci sunt nemultumiti si de subventiile acordate in acest an de Ministerul Agriculturii, mai mici cu circa 45% fata de cele de anul trecut. In plus, la atribuirea lor nu se tine cont de clasificarea carcaselor, prevedere care ar fi trebuit sa intre in vigoare cu mult timp in urma, afirma reprezentantii PRCP.
Importurile de carne de porc s-au ridicat in 2005 la 205.000 de tone in carcasa, mai mult cu 65.000 de tone fata de anul anterior, pretul mediu pe kilogram fiind de 1,95 de dolari. Cele mai mari cantitati au provenit din Germania – 42.000 de tone, Canada – 28.600 de tone si SUA – 25.700 de tone.
Reprezentantii patronatului afirma ca firmele romanesti au stocuri de peste 150.000 de porci care nu pot fi vanduti, intrucat nu exista cerere din partea procesatorilor, care prefera importurile mai ieftine. De altfel, pretul carnii de porc pe piata internationala inregistreaza cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, spune Caruz.
Autori: Gabriel Botezatu, Adelina Vlad