Alcatel, unul dintre principalii furnizori de echipament pentru telefonia mobila si Internet din Franta, negociaza fuzionarea cu firma americana concurenta Lucent Technologies, anunta AP.
Scopul principal al acestei fuziuni este crearea unui lider mondial in producerea de echipament pentru telefonia mobila, capabil sa raspunda din punct de vedere concurential grupurilor care au fuzionat in ultima perioada.
Cele doua companii au anuntat ca, in cazul realizarii fuziunii, pretul va fi egal cu valoarea de piata a celor doua grupuri si fiecare va avea o participatie de 50% desi, initial, Lucent avea o participatie de doar 42% la noua companie.
Astfel, Alcatel ar urma sa achizitioneze Lucent pentru 12,5 miliarde de dolari, iar suma estimata pentru costul ambelor companii este evaluata la 33 miliarde dolari, a precizat “The Wall Street Journal”. Practic, potrivit IDATE, aceasta fuziune ar crea un al doilea mare producator mondial de echipamente pentru retele de telefonie si Internet, dupa compania americana Cisco Systems. Negocierile Alcatel-Lucent au demarat inca din 2001, cand compania americana a sugerat ideea unei preluari de catre Alcatel, dar ele au fost rapid stopate din cauza pierderilor foarte mari inregistrate de catre Lucent.
Compania americana si-a impus insa un regim drastic si a reusit sa devina profitabila, dar si Alcatel a trebuit sa depuna eforturi pentru a-si imbunatati profiturile.
Astfel, Alcatel inregistra in luna februarie o crestere de 7% a venitului fata de ultimul trimestru al anului 2005, pana la 4,95 miliarde de dolari, iar Lucent inregistra o diminuare cu 12% a veniturilor din primul trimestru, la 2,05 miliarde de dolari.

Citeste si:  Pregatirea personalului din retail, inca prea scazuta in Romania

Autori: Maria Cora, Bogdan Vasilescu