Nevoile de training pot fi evaluate prin analiza a trei domenii importante din cadrul managementului resurselor umane: organizatia ca intreg, caracteristicile postului si nevoile indivizilor. Aceasta analiza va oferi raspunsuri pentru urmatoarele intrebari:

Unde este nevoie de training?

Ce ar trebui sa invete angajatul pentru a fi mai productiv?

Cine are nevoie de training?

Incepe prin evaluarea starii actuale a companiei, cum procedeaza, ce face cel mai bine si nivelul abilitatilor angajatilor tai pentru indeplinirea acestor sarcini. Aceasta analiza va oferi cateva repere care te pot ajuta la evaluarea eficientei programului de training. Firma ta ar trebui sa stie unde doreste sa ajunga in urmatorii cinci ani, in functie de planul strategic pe termen lung pe care il are. Ai nevoie de un program de training pentru a-ti indeplini acele obiective.

In al doilea rand, intreaba-te daca organizatia este gata sa sprijine din punct de vedere financiar training-ul. Daca nu, orice incercare de a organiza un program de training serios, va esua.

Citeste si:  Ghid pentru intocmirea unui plan de afaceri

In continuare, stabileste exact unde este nevoie de training. Ar fi o prostie sa implementezi un program de training pentru intreaga companie fara sa-ti concentrezi resursele in domeniile unde sunt necesare in cea mai mare masura. Un audit intern iti poate indica zonele in care este mai multa nevoie de training. De asemenea, o inventariere a abilitatilor te poate ajuta sa stabilesti care sunt abilitatile posedate de angajati in general. Aceasta inventariere va ajuta organizatia sa stabileasca care sunt abilitatile disponibile acum si care sunt abilitatile necesare pentru dezvoltarea ulterioara a companiei.

De asemenea, in economia de piata din zilele noastre, este o necesitate sa-i intrebi pe clienti ce anume le place la firma ta si care sunt aspectele pe care considera ca ar trebui sa le imbunatatesti. Pe scurt, analiza trebuie sa se concentreze asupra organizatiei ca intreg si trebuie sa-ti spuna (1) unde este nevoie de training si (2) unde va functiona in cadrul organizatiei.

Citeste si:  Marketing si comunicare pe Internet

O data ce ai stabilit unde este nevoie de training, concentreaza-te asupra continutului programului. Analizeaza caracteristicile postului pe baza descrierii sale, materialul care prezinta sarcinile angajatului. Training-ul bazat pe descrierea postului trebuie sa intre in detalii in privinta modului de indeplinire a sarcinilor. De fapt, aceasta munca te va ajuta sa observi mai bine ceea ce se intampla.

Angajatii pot fi evaluati si in mod individual prin compararea nivelului lor actual de abilitati sau performante cu standardul de performante al companiei sau al nevoilor anticipate. Orice fel de discrepante intre nivelurile de abilitati actuale si cele anticipate poate indica nevoia de training.

Sursa: eJobs