Departamentul de Stat american a impus sanctiuni pe armele de foc de provenienta ruseasca, nord-coreeana, indiana si cubaneza. Companiile de armament din aceste tari nu vor mai putea incheia contracte cu firmele sau Guvernul american, pe motiv ca ar fi vandut echipament militar regimului de la Teheran, contribuind astfel la constructia de arme de distrugere in masa. Departamentul de Stat a luat aceasta masura sub auspiciile unei legi adoptate in SUA in 2000, privitoare la prevenirea proliferarii nucleare in Iran.

Companiile rusesti, principale tinte

Companiile rusesti critica aceasta decizie a administratiei americane si spun ca ea se datoreaza mai ales nemultumirii americanilor cu unele decizii ale Guvernului de la Moscova. Conform unei declaratii a ministrului Apararii rus citata de Agentia ITAR-Tass, americanii sunt in special deranjati de contractul de armament incheiat saptamana trecuta de Guvernul rus si cel venezuelan. In urma acestui contract in valoare de 3 miliarde de dolari, Rusia devine principalul furnizor de arme pentru Venezuela, in ciuda unui embargo impus mai devreme de Statele Unite impotriva regimului Chavez.
Ministerul de Externe rus califica decizia americana drept “in mod clar nelegitima”. Rusii insista ca au furnizat Iranului numai armament permis de normele internationale. Anul trecut, Moscova a semnat un contract in valoare de 700 de milioane de dolari pentru a vinde rachete de aparare Iranului. Cele doua companii rusesti la care se face referire in interdictia Statelor Unite sunt producatorul de aeronave militare Sukhoi si compania de stat exportatoare de armament Rosoboronexport.

Citeste si:  Despre eficienta energetica si importanta ei in cadrul companiilor

Rusii dezmint acuzatiile

Citati de Moscow Echo, reprezentantii Sukhoi au declarat ca firma lor nu a mai livrat armament in Iran de cel putin sase ani. Directorul Rosoboronexport, Sergei Chemezov, a explicat si el ca firma lui a livrat Iranului numai echipament defensiv, in conformitate cu normele internationale. El a mai adaugat ca si companiile din state membre NATO continua sa faca astfel de vanzari Iranului, deci firma sa nu se afla in ilegalitate. Mai mult, producatorii rusi previn ca astfel de sanctiuni pot duce la proliferarea comertului ilicit de armament. Un numar tot mai mare de arme contrafacute dupa modele rusesti au patruns in ultimii ani ilegal in zone ca Iran si Afganistan. Chiar in timpul actualului conflict din Liban, arme contrafacute de model rusesc au fost descoperite in posesia Hezbollah. Ministrul de Externe rus a amenintat si el ca aceasta decizie a Guvernului american ar putea pune in pericol relatia dintre cele doua tari.

Citeste si:  Forta de munca imbatranita pericliteaza dezvoltarea firmelor

Alte companii sanctionate

Rosoboronexport si Sukhoi sunt doar doua dintre cele sapte companii la care se face referire in declaratia americanilor.
Alte companii vizate sunt Balaji Amines Ltd si Prachi Poly Products Ltd din India, Korean Mining, Industrial Development Corporation si Korea Pugang Trading Corporation din Coreea de Nord si Centrul pentru Inginerie Genetica si Biotehnologie din Cuba.

Autor: Claudia Ciobanu