Luni, 26 decembrie 2022, Elon Musk a indicat, prin intermediul contului sau de Twitter, ca aproape o suta de terminale Starlink sunt active in Iran.

Aproape 100 de terminale de internet Starlink sunt active in Iran, a declarat luni Elon Musk, patronul SpaceX. Miliardarul american a promis in septembrie ca va desfasura reteaua de sateliti Starlink in Iran, in conditiile in care autoritatile iraniene restrictioneaza tot mai mult accesul la internet. “In curand vor fi 100 de Starlinks active in Iran”, a scris luni Musk pe Twitter.

Starlink are o retea de peste 2.000 de sateliti mici care orbiteaza la o mica inaltime deasupra Pamantului pentru a oferi acces la internet. Terminalele de la sol sunt apoi conectate la routere care genereaza wifi si, astfel, acces la internet. De la inceputul razboiului din Ucraina, SpaceX a livrat mii de terminale in aceasta tara, care asigura o conexiune la internet. Pana in prezent, in tara au fost instalate aproximativ 25.000 de terminale.

Citeste si:  Wizz Air își dezvoltă afacerea în România

Proteste numeroase zguduie Iranul de la moartea, pe data de 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o femeie kurda iraniana in varsta de 22 de ani, dupa ce a fost arestata de politie la Teheran. De atunci, sute de oameni au fost ucisi, mii de oameni au fost arestati si doi barbati de 23 de ani au fost spanzurati. De atunci, autoritatile iraniene au restrictionat accesul la Instagram si WhatsApp – pana in aceasta toamna, singurele retele de socializare inca disponibile – si la VPN-uri, pe care iranienii le folosesc pentru a accesa site-urile interzise.

Insa, unele voci sustin ca reteaua Starlink nu va putea contracara sub nicio forma cenzura regimului in Iran. Ramane de vazut ce se va intampla pe viitor.

Sursa: https://www.capital.fr/entreprises-marches/elon-musk-affirme-que-pres-de-100-terminaux-internet-starlink-sont-actifs-en-iran-1455807