O coalitie a acuzat Google ca fiind “cea mai mare amenintare de piraterie genetica”, pentru planul sau de a crea o baza de date cautabila cu informatii genetice.

Google a fost mentionata in cadrul Captain Hook Awards for Biopiracy realizat de Coalition Against Biopiracy in Curitiba, Brazilia. Organizatorii sustin ca parteneriatul Google cu Institutul de cercetare genomica J.Craig Venter – pentru a crea o baza de date online cu toate genele de pe planeta – este un exemplu clar de biopiraterie.
Bipirateria de refera la “monopolizarea resurselor genetice”, potrivit organizatorilor show-ului. De asemenea, este definita si ca o utilizare neautorizata a resurselor biologice de catre organizatii precum corporatii, universitati si guverne.

Potrivit site-ului acestei coalitii, Google sa face vinovata de biopiraterie deoarece intentioneaza sa creeze acea baza de date care ar duce la abuzul de informatiile genetice private.
Jim Thomas, din partea ETC Grop, care este unul dntre organizatorii ceremoniei de acordare a premiilor, a declarat ca planurile Google ar putea fi combatute si de alti sustinatorii ai intimitatii de orice tip. “Noua misiune angajament a Google ´dorim sa stocam online informatiile tuturor´ va deveni foarte controversata daca se extinde la informatiile genomice. Daca Google crede ca intimitatea online este o mare cutie cu viermi, sa astepte pana va realiza ca de fapt a deschis o intreaga dezbatere asupra intimitatii genetice”.
Sursa originala a pretinsei colaborari intre Google si Venter este “The Google Story” realizata de castigatorul Premiului Pulitzer, David Vise. Totusi, Google a refuzat sa comenteze subiectul, iar Venter a negat orice colaborare cu Google.

Citeste si:  In telefonie... Skype cine poate

Gigantul in cautare este dornic sa arate ca se angajeaza si in arii din afara tehnologiei. De curand Google l-a numit pe Larry Brilliant ca director executiv al Google.org pentru a colabora cu Larry Page si Sergey Brin, co-fondatori ai companiei, in donatiile caritabile si strategiile filantropice ale companiei.
Brilliant este medic, epidemiologist si specialist in sanatate internationala. El a jucat un rol cheie in campania Organizatiei Mondiale a Sanatatii de eradicare a varicelei si a lucrat si pentru Natiunile Unite in campanii pentru eradicarea orbirii si a poliomielitei.