“Vreau sa investesc in petrol si petrochimie, dar deocamdata astept sa finalizez negocierile si nu pot da mai multe detalii”, a declarat, ieri, Gigi Becali pentru ziarul “Averea”, infirmand si speculatiile ca ar fi fost “victima” unui broker roman mai iute de mana care l-ar fi tepuit prin tranzactii ilegale la bursele externe. “Nu am fost niciodata atras de burse si de investitii in actiuni, deci nu avea cine sa ma pacaleasca”. Mai mult, patronul ros-albastrilor este ferm hotarat sa nu duca clubul de fotbal la bursa, ca alte grupari din fotbal, indiferent care ar fi avantajele obtinute. “Este problema lor, echipa Steaua nu va ajunge niciodata pe burse pentru ca este simbol national!”
“Ironic, un plasament intr-o companie petrochimica l-ar putea face pe Gigi Becali sa devina actionar al unei societati ale carei actiuni sunt listate la burse, dat fiind ca in majoritatea cazurilor, companiile petroliere – inclusiv cele din aval si din amonte – sunt listate la burse si ofera randamente foarte bune pentru investitori, mai ales acum, cand cotatiile petrolului cresc”, spun brokerii de la BVB. Ideea listarii cluburilor de fotbal la Bursa de Valori Bucuresti nu este noua si a revenit in actualitate in toamna anului trecut, ca o posibila cale de finantare a cluburilor de fotbal romanesti, mai avantajos, de pe piata de capital. Stere Farmache, directorul general adjunct al BVB, ne-a declarat ca “in urma cu doi ani, Bursa a realizat un tur printre cluburile de fotbal din Romania pentru a identifica potentialii emitenti care s-ar putea lista, ceea ce a trezit pe moment interesul unor patroni si investitori din fotbal, interes care, din pacate, nu s-a concretizat pana acum”.

Citeste si:  SNP urca la un maxim istoric de 0,625 lei noi pe actiune

“Datoriile inregistrate de gruparile din fotbal nu reprezinta un impediment, dar Bursa nu va acorda conditii preferentiale cluburilor, care trebuie sa se inscrie in conditiile impuse si sa respecte cerintele ce se cer unei companii comerciale, iar, din acest punct de vedere, cluburile nu sunt eligibile ca emitenti decat daca se reorganizeaza ca societati comerciale pe actiuni pentru a putea opera oferte publice si a fi listate”, a mai spus Stere Farmache. Pana acum, singurul club de fotbal din campionatul intern care a anuntat ca vrea sa se listeze la Bursa este Politehnica Timisoara.

RAFO nu da sigla

S.C. RAFO S.A. nu a aprobat folosirea de catre FC Steaua, “pe cheltuiala sa sau a oricarei alte terte persoane interesate”, folosirea numelui si a siglei RAFO, se arata intr-o adresa trimisa, ieri, de firma din Onesti companiei Balkan Petroleum. “Am semnat un contract cu o societate care are relatii de business cu Rafo, in baza caruia putem folosi sigla pentru a promova imaginea companiei”, a declarat anterior Gigi Becali.

Citeste si:  Dolarul isi arata muschii in fata euro

Autor: Cristina Ciobanu