Cursul leului ramane principala arma a BNR in lupta cu inflatia
Daca pana la finele lui octombrie interventiile bancii centrale se realizau, in principal, pe piata valutara, din noiembrie, aceasta si-a indreptat atentia catre piata monetara. Aceasta masura este normala, avand in vedere ca sterilizarea excesului de valuta a creat o masa critica de lei. Se spera ca bancile vor incepe sa scada dobanzile la credite. Insa, cei care au avut de suferit au fost romanii care economiseau. Iar scaderea dobanzilor la depozite putea crea presiune pe consum, si de aici aparea o noua sursa de crestere a inflatiei. Asa ca BNR a decis sa cedeze in fata bancherilor si sa reinceapa sa atraga leii. Dupa ce mai multe luni bancile puteau plasa in depozite la o dobanda de 1%/an, acum, ele beneficiaza de o dobanda de 7,50%, valoare aproape dubla fata de nivelurile practicate in septembrie-octombrie. Ultima interventie a avut loc saptamana trecuta, a treia din noiembrie, cand bancile au plasat in depozite la o luna trei miliarde de lei.
Insa, interventiile pe piata monetara nu au avut efectul scontat pe segmentul valutar, cursul euro cantonandu-se in jurul valorii de 3,65 lei, pragul de rezistenta mentinandu-se la 3,67 lei. E drept ca euro nu a trecut de nivelul de 3,7 lei, care parea ca va fi depasit la inceputul lunii. Deprecierea leului a fost provocata, in principal, de disparitia creditelor in valuta, care se schimbau aproape imediat in lei. Fapt care s-a reflectat si in reducerea semnificativa a tranzactiilor din piata valutara, unde in noiembrie a existat un deficit zilnic mediu de 10 milioane euro. Intre timp, importurile au continuat sa creasca, astfel ca pe primele noua luni din acest an contul curent a inregistrat un deficit de patru miliarde euro, mai mare cu 28,2% decat cel din perioada similara din 2003. Pentru a tine “banii fierbinti” departe de Romania, intr-o perioada in care BNR atrage lei la dobanzi cel putin duble fata de cele din euro-zona sau SUA, oficialii sai au mentionat ca leul va continua sa se aprecieze.
Ultima declaratie a fost facuta de viceguvernatorul Cristian Popa, care a precizat ca intarirea leului a contribuit la reducerea inflatiei, dar efectul nu a fost atat de puternic cum a fost preconizat. “Estimam ca aprecierea leului va continua, in termeni reali, nu nominali, iar evolutia nu va fi neaparat uniforma”, a spus Popa. Insa, aceste afirmatii nu au avut un efect deosebit in piata, unde fluctuatiile zilnice ale raportului leu/euro au fost de pana la trei bani, dupa mai multe saptamani in care acestea se reduceau la un ban. De altfel, vinerea trecuta, cand a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor, bancile au preferat sa se imprumute mai scump in lei, la dobanzi de pana la 6%, fata de 0,5-1,5%, la inceputul lunii, si nu sa vanda euro, ceea ce reprezinta un semnal ca euro se va mentine, pana la sfarsitul anului, peste pragul de 3,6 lei. Investitorii de la Sibiu au tranzactionat, saptamana trecuta, raportul leu/euro cu scadenta decembrie, la preturi cuprinse intre 3,61 si 3,65 lei, aceleasi valori fiind intalnite si pentru scadenta martie 2006.
Evolutia dolarului va fi legata de cea a paritatii sale fata de euro, el urmand sa se mentina peste pragul de 3,05 lei. Dupa un “iures”, care s-a oprit la nivelul de 1,1640 dolari, fata de 1,3669 dolari la sfarsitul lui 2005, euro a revenit aproape de 1,19 dolari. Fluctuatiile s-au datorat anticiparilor privind dobanzile de referinta de pe cele doua maluri ale Oceanului. Schimbarea de trend a venit in urma declaratiei presedintelui Bancii Centrale Europene, care a precizat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa creasca, la inceputul lui decembrie, dobanda de referinta cu 0,25%, care se mentine din iunie 2003 la 2%. Insa, efectul deciziei BCE ar putea fi pus in umbra de o masura similiara a Fed, care ar putea ridica dobanda de la 4 la 4,25%, necesarul de finantare externa fiind esential pentru economia de peste Ocean, pentru a echilibra uriasul deficit comercial.
Radu Luca, economist, bursa la termen din Sibiu
Raportul leu/euro se afla pe un trend ascendent, inceput din august, cand, dupa ce a stationat cateva zile sub pragul 3,5 lei, a debutat o perioada de apreciere pentru moneda unica. Prin interventii destul de consistente ale BNR, s-a reusit mentinerea euro in culoarul 3,6350-3,66 lei. Din punct de vedere tehnic, nu vor exista fluctuatii majore atata timp cat nu vor fi depasite pragurile de 3,74, in partea superioara, si de 3,6350, in cea inferioara. In piata la termen de la Sibiu, investitorii nu anticipeaza miscari importante, cel mai inalt pret la care s-au incheiat tranzactii pentru scadenta decembrie fiind de 3,6850. Datorita faptului ca dolarul are o pondere tot mai mica in comertul exterior romanesc, cu exceptia titeiului si a gazelor naturale, este de asteptat ca trendul sau sa fie fixat de evolutia paritatii. In perspectiva unei aprecieri a euro in fata dolarului, este de asteptat ca acesta sa revina sub nivelul de 3,1 lei.
Minodora Budin, broker Terra Consulting
Chiar daca s-ar crede ca piata valutara interbancara este una formata pe baza cererii si ofertei, ultimele evenimente au demonstrat ca Banca Nationala este cea care face jocurile. In acest moment pentru decembrie investitorii de la Sibiu se asteapta ca raportul leu/euro sa nu treaca de 3,68, dar nici sa scada sub 3,63 lei. In ultima saptamana paritatea euro/dolar a oscilat intre 1,1875 si 1,1640 dolari, datorita unui volum foarte scazut al tranzactiilor pe pietele internationale. Pe termen scurt exista posibilitatea ca paritatea sa testeze din nou pragul de rezistenta situat la 1,1910, oferind potentialul pentru urmatorul prag aflat la 1,1955. Doar o incredere mare a investitorilor in politica dusa de noul cancelar al Germaniei, sau o crestere a ratei dobanzii in zona europeana cu mai mult de 0,25% ar face ca paritatea sa treaca de 1,20 dolari. Din punct de vedere tehnic pragurile suport se afla la 1,1720, 1,1680, 1,1640 si 1,1560 dolari.
Autor: Radu Georgescu