Excelenta Sa Ambasadorul Germaniei, Wilfried Gruber, se afla de doi ani in Romania, perioada in care a calatorit mult in tara si chiar a invatat limba romana. Din anul 1970, domnul Gruber este angajat in Ministerul de Externe, iar de atunci a lucrat la ambasadele Germaniei din Londra, La Paz, Moscova, Belgrad si Budapesta. Intre 1999-2000, a coordonat in Ministerul Federal al Afacerilor Externe masurile luate in cadrul Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est. Cu prilejul Zilei Nationale a Germaniei si a implinirii a 15 ani de la reunificarea tarii, Excelenta Sa a avut amabilitatea sa acorde un interviu ziarului “Averea”.

Domnule ambasador, Germania este a doua sursa a investitiilor straine in Romania. Cum ati descrie relatiile economice dintre tarile noastre si de ce Germania nu este investitorul numarul 1?

Noi suntem obisnuiti sa fim intotdeauna pe primul loc in domeniul investitiilor, in toate statele din Europa Centrala si de Est, dar nu suntem si in Romania. Cred ca autoritatile romane ar trebui sa spuna de ce investitorii germani nu se afla pe primul loc in Romania. In orice caz, firmele germane sunt prezente in numar mare pe piata romaneasca.

In special, marile companii germane sunt interesate de piata energetica din Romania, dar si in alte domenii. Relatiile economice dintre Romania si Germania sunt bune si va asigur ca se vor dezvolta. Zilele acestea se afla in Romania o delegatie oficiala din landul Saxonia Inferioara, condusa de premierul acestui land, domnul Christian Wulff. In delegatie se afla si multi oameni de afaceri, printre care si directorul general al firmei Volkswagen.

Credeti ca firmele romanesti sunt gata sa coopereze si sa concureze cu cele din Uniunea Europeana?

Raspunsul este “da” si ma refer aici nu numai la firmele mixte, ci chiar la firmele integral romanesti. Aveti oameni foarte buni, foarte bine pregatiti, care pot face fata pietei europene.

Germania sarbatoreste 15 ani de la Reunificare. In ce fel s-a schimbat si dezvoltat Germania in acesti ani? Mai exista o “bariera” ideologica sau economica intre Est si Vest?

Germania s-a schimbat foarte mult in acesti 15 ani. Daca mergeti in orasele din Est, din fosta Republica Democrata Germana, veti vedea ca totul este modern, totul este schimbat. Este adevarat ca exista inca diferente intre Est si Vest, exista un numar foarte mare de someri in fosta RDG.

In opinia Dumneavostra, o schimbare de guvern la Berlin va avea impact asupra relatiilor Germaniei cu Romania, cu Rusia sau cu Franta?

In cei 56 de ani de existenta ai Republicii Federale, au fost foarte putine situatii in care a existat o schimbare majora de politica externa in urma venirii la putere a altui guvern. Repet, au fost putine cazuri. Nu cred ca in acest moment se poate vorbi de o schimbare de atitudine fata de Romania, de Franta sau de Rusia.

Totusi, doamna Angela Merkel si alti politicieni crestin-democrati au avut o pozitie dura fata de Romania, in campania electorala. La ce capitole nu este Romania gata de aderarea la UE, asa cum se vede de la Berlin?

Aici nu sunt de acord cu dumneavoastra. Politicienii germani nu au spus ca Romania nu este pregatita sa adere la UE. Mai mult, ei au precizat ca Germania, care a semnat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei, isi va respecta obligatia daca si Romania isi va indeplini obligatiile asumate. Doamna Angela Merkel a spus ca Romania trebuie sa indeplineasca toate conditiile de aderare pentru a intra in Uniunea Europeana.

Germania s-a opus atacarii Irakului, in 2003, dar, cu acelasi cancelar la conducere, Gerhard Schroeder, s-a alaturat SUA, in 1999, in bombardarea Iugoslaviei. Cum explicati aceasta schimbare de atitudine?

In primul rand, este vorba de doua situatii diferite. In 1999 a fost o decizie unanima a NATO, pe baza unei rezolutii a Consiliului de Securitate, in care se preciza ca actiunea fortelor de securitate sarbe ameninta sa declanseze o catastrofa umanitara. In 2003 nu a fost o decizie a NATO si nici nu a fost aprobata de Consiliul de Securitate al ONU. Americanii au spus ca Irakul detine arme de distrugere in masa, dar acestea nu au fost gasite.

De ce ar trebui Germania sa devina membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU?

Vreau sa spun ca ne bazam pe acelasi principiu care exista in Declaratia de Independenta americana: sa nu fie taxare fara reprezentare. Germania este al treilea contributor la bugetul Natiunilor Unite, dupa Statele Unite si Japonia. Si nu ma refer doar la aspectul financiar, ci si la actiunile de mentinere a pacii, in intreaga lume. Daca Consiliul de Securitate ia decizii pe care noi le finantam si le ducem la indeplinire, credem ca trebuie sa fim in acest for, alaturi de Japonia, Brazilia si India, bineinteles in cadrul unui Consiliu de Securitate reformat.

(interviu de Emil Neacsu)