Impozitele, penalitatile si amenzile au adus venituri suplimentare de 1,2 miliarde de lei noi la bugetul general. Comertul cu amanuntul si cel angro detin suprematia in materie de practici ilegale.
Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) a atras venituri suplimentare la bugetul general de stat de 1,2 miliarde de lei noi in primul semestru al acestui an, potrivit presedintelui institutiei, Sebastian Bodu.
Din aceasta suma, taxele, impozitele si contributiile au reprezentat 700 de milioane de lei noi, mai mult de 57% din total. Dobinzile si penalitatile de intirziere au atins 458 de milioane, in timp ce amenzile contraventionale si confiscarile de bunuri au generat venituri suplimentare de 60,5 milioane de lei noi.
Peste 1.000 de firme s-au eschivat
Potrivit lui Bodu, inspectorii fiscali au intocmit 1.027 de plingeri si sesizari in valoare de 264 de milioane de lei noi. Principalele cauze au fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile sau inregistrarea in evidentele contabile de cheltuieli fictive. „Au mai fost intilnite cazuri de distrugere a actelor contabile, de intocmire incompleta si necorespunzatoare a documentelor contabile in scopul de a cauza prejudicii bugetului sau chiar de desfasurare de acte de comert fara ca acestea sa fie in obiectul de activitate“, a completat Bodu.
Comertul, fruntea ilegalitatilor
Potrivit datelor ANAF, practicile ilegale cele mai frecvente, dar si cele care cauzeaza cele mai mari prejudicii, se inregistreaza in domeniul comertului cu amanuntul si angro. Alte sectoare, precum prestarile de servicii si comertul cu produse petroliere, sint si ele in topul celor mai paguboase domenii pentru bugetul statului. Gestionarea si valorificarea deseurilor industriale reciclabile reprezinta o alta buba, considera inspectorii fiscali.
La inceputul acestei luni, ANAF a descoperit diferente de taxe si impozite de peste 1.000 de miliarde de lei, potrivit unui bilant al controalelor efectuate la producatorii si comerciantii de alcool. Pentru ca in circuitul evaziunii apar tot mai multe firme-fantoma, Bodu a anuntat ca pe site-ul ANAF va fi publicata o lista a acestora, iar facturile emise de firmele in cauza vor fi considerate nule din punct de vedere fiscal.