“Buna ziua. As avea rugamintea, daca cunoasteti cumva o banca din Romania la care as putea apela pentru a accesa o linie de creditare pentru firma pe care o conduc. Necazul este ca firma are datorii la buget dar inregistreaza profit din exploatare. Va multumesc anticipat.” Intr-adevar, in general bancile nu acorda credite IMM-urilor cu datorii la bugetul de stat sau cu alte restante, precum cele din credite precedente. Totusi- pentru ca exista dintotdeauna, dar mai ales in ultimul timp, un totusi- bancile axate pe servicii pentru IMM-uri sunt flexibile in ceea ce priveste datoriile. Adica la analizeaza, iar daca banca decide ca respectivele datorii nu sunt un capat de tara, ca sunt accidentale iar firma are o afacere de succes, creditul va fi acordat. Sa vedem insa ce ne spune un specialist al creditelor pentru IMM-uri, de la Banca Transilvania:

Daniel Szekely, Divizia IMM din Banca Transilvania:

“Existenta datoriilor la bugetul de stat nu constituie in mod obligatoriu o piedica in accesarea unei linii de credit.

In decizia de acordare a unui credit, banca tine cont si de evolutia cifrei de afaceri, de rezultatele financiare de ansamblu, precum si de potentialul firmei de a genera profit in continuare.

E importanta, in aceasta situatie, o abordare sincera si transparenta a problemelor cu care s-a confruntat firma in trecut, a modul
ui in care acestea au fost solutionate, dar si a planurilor de viitor.

In urma discutiilor cu analistul de credit – din cadrul sucursalei BT – si doar pe baza unei analize concrete a firmei, se poate contura o varianta de finantare adecvata, se poate conveni un grafic de achitare a obligatiilor bugetare restante, concomitent cu achitarea celor curente.”

Si in cazul altor banci care acorda credite pentru IMM, precum Finansbank, datoriile la buget pot fi analizatea, nefiind o conditie de neinlaturat din calea finantarii. Exista totusi limite peste care nu se poate trece. De exemplu, in cazul creditului pentru cabinete medicale, printre conditiile de acordare a creditului se afla urmatoarele: firma nu trebuie sa aiba inregistrari CIP, CRB (fara restante la alte credite); mai putin de 10% din total active datorii inregistrate privind taxele la bugetul de stat.

La alte banci mai mari, precum BRD, existenta datoriilor la buget este o necesitate pentru accesarea unui imprumut: “fara incidente CIP, CRB în ultimele 12 luni; fãrã restante la plata datoriilor cãtre bugete”, scrie in conditiile cerute solicitantilor de credite.

“Din experienta noastra, adauga Daniel Szekely, reiese ca exista doua mari categorii de firme in ceea ce priveste datoriile catre bugetul statului:

1. prima si cea mai “finantabila” e categoria firmelor care inregistreaza o scadere a activitatii datorita unor motive conjuncturale. In acest caz in care se poate stabili un plan concret de redresare, coroborat cu un credit pe termen scurt, acordat in vederea stingerii obligatiilor restante catre bugetul statului.

2. exista si o categorie mai restransa a firmelor care inregistreaza intarzieri cronice in plata obligatiilor catre bugetul statului, caz in care obtinerea unei finantari este mai dificila. De cele mai multe ori in acest cazuri principala problema este lipsa unei strategii de dezvoltare cel putin pe termen mediu.”